Cuma , Nisan 19 2024
entr
Home / Bülten / E-Bülten / Mart 2021 / Mavi Kalem Danışma Hattı

E-Bülten / Mart 2021 / Mavi Kalem Danışma Hattı

COVID-19 pandemisi nedeniyle telefonla yürüttüğümüz danışmanlık hizmetlerine daha çok kişinin kolay ve ücretsiz ulaşabilmesi için Mavi Kalem Danışma Hattı’nı açtık.  

Danışma hattına Türkiye’nin her yerinden ulaşılabiliyor. Bu hat Türkçe, Arapça ve Farsça olarak hizmet veriyor. Danışma hattına, hafta içi her gün 10.30 – 16.30 saatleri arasında ulaşılabiliyor. Danışma hattını arayanlar COVID-19 pandemisi, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) gibi güncel konularda bilgi alabiliyorlar. Hastane veya kamu kurumlarından randevu alma, tercüme gibi destekler alabiliyorlar. Ayrıca, Mavi Kalem’in verdiği hizmetler hakkında bilgi alabiliyor ve çevrimiçi etkinliklere katılma isteklerini belirterek daha sonra bu etkinliklere katılabiliyorlar. İhtiyaç duyanlar başka kurum ve kuruluşlara veya Mavi Kalem içindeki sağlık danışmanlığı, yasal danışmanlık, psikolojik danışmanlık hizmetlerine yönlendiriyorlar. 

Ekim, kasım ve aralık aylarında danışma hattına çok sayıda arama geldi.  Danışma hattının kurulması ve paydaş kuruluşların danışma hattını yaygınlaştırma konusunda destek olması ile birlikte İstanbul’un diğer bölgelerinden ve şehir dışından arayan danışan sayısı arttı. 

Uzaktan yürütülen danışmanlıklar süresince gelen aramaların büyük çoğunluğunu maddi talepler, gıda desteği ve sağlık danışmanlığı talepleri oluşturdu. Gıda desteği için arayan yararlanıcılar bu desteği veren belediyelere yönlendiriliyor. Okulların başlamasıyla çevrimiçi eğitime erişim de birçok aile için önemli bir sorun haline geldi. Danışmanlık numaralarına gelen yoğun taleplerden biri de teknolojik malzeme ve internete erişim destekleriydi. Eğitim çalışmalarının yürütüldüğü Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sistemine erişemeyen yararlanıcıları EBA destek merkezlerine yönlendirdik. Ofislerimizin bulunduğu bölgelerde bebek kiti, kırtasiye malzemesi, gıda malzemesi, tablet ve internet paketi dağıttık.

Pandemi döneminde hastanelerin pandemi hastanesi olması ve ayakta tedavi kliniklerinin randevuları askıya almaları nedeniyle sağlık ile ilgili konularda danışmanlık talep eden yararlanıcılar oldu.  Bu süreç içerisinde hastane randevusu talepleri yoğun bir şekilde devam etti. Bunların bir kısmını hamile ya da yeni doğum yapmış kadınlar oluşturdu. Pandemi sırasında doğum süreçleri, yeni doğan bakımı ve beslenme gibi konular sağlık danışmanlığı taleplerinde öne çıkan başlıklar oldu. Bunun yanında kimliği olmaması ya da başka ile kayıtlı olup İstanbul’da yaşaması nedeniyle ücretsiz sağlık hizmetinden faydalanamadığı için danışmanlık almak isteyen birçok kişi oldu.

COVID-19 vakalarının artması ile birlikte, danışmanlık hattına gelen birçok vaka sağlık danışmanı tarafından takip edildi. Sağlık danışmanı iyileşmek için neler yapılabileceği ve nasıl bir karantina uygulanması gerektiği konusunda bilgi verdi ve bu kişilerin durumlarını takip etti. Bunun dışında COVID-19 virüsüne yakalanmayan ancak bağışıklığını güçlendirmek isteyen ya da hastaneye gitmek istemeyen yararlanıcılardan da sağlık danışmanlığı talebinde bulunanlar oldu. Danışma hattına gelen talepler arasında öne çıkan başlıklar sağlık danışmanı tarafından belirlenerek bu konular hakkında bilgilendirme oturumları yapıldı. Smear testinin ne olduğu, nasıl yapıldığı ve kendi kendine meme muayenesi gibi birçok bilgilendirme oturumu sağlık danışmanı tarafından düzenlendi. 

Yararlanıcıların iyilik hallerini desteklemek için de psikolojik danışmanlık desteği vermeye devam ediyoruz. COVID-19’a karşı korunma yöntemleri nedeniyle aile fertleri ile evde daha fazla zaman geçirmek durumunda kalan yararlanıcılar, aile içi ilişkiler ile ilgili konuşmak ve özellikle çocuklarıyla doğru iletişim kurabilmek için psikolojik danışmanlık talebinde bulundular. Okulların açılması ile birlikte çocukların ev ortamında derslere odaklanamaması, derslere katılmama isteği ve okula ait hissetmeme gibi konularda gelen taleplerde artış gözlemlendi. Buna ek olarak yararlanıcılar, evde sıkılan çocuklarına yönelik etkinlik önerileri istediler. Bu dönem içerisinde işsiz kalma ve maddi kaynak yetersizliği korkusu ile beraber kaygı seviyesinin yükselmesi sonucunda öfke kontrolsüzlüğü nedeniyle danışmanlık isteyen birçok danışan oldu. Psikolojik danışmanlığın bir diğer ayağını ise, pandemi döneminde şiddet gören ya da şiddet görme riski altında olan kadınlarla yürütülen oturumlar oluşturdu. 

Danışma Hattımız üzerinden uzaktan verdiğimiz danışmanlıklar yoğun bir şekilde devam ediyor. Yararlanıcıların ücret ödemeden bize ulaşabilecekleri danışma hattı ile sorunlarına daha hızlı çözüm bulmayı ve onlara destek olmayı hedefliyoruz. Yüz yüze olacağımız günleri dört gözle bekliyoruz.

About mkalem

Check Also

Deprem bölgesinde kadınların açık havada egzersiz yapabileceği, nefes alabileceği parklar kuruyoruz

Hatay’da depremden sonra kadınların ev işlerinden uzaklaşabileceği, sağlıklı vakit geçirebileceği alanlar da yok oldu. Biz ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir