Salı , Mart 19 2024
entr
Home / Bülten / E-Bülten / Mart 2021 / Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi’nden Haberler

E-Bülten / Mart 2021 / Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi’nden Haberler

            Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi’nin danışmanlık hizmetleri, psikososyal destek etkinlikleri ve bilgi oturumları geçtiğimiz aylarda da COVID-19 önlemleriyle birlikte dijital platformlar üzerinden devam etti. 

            Ekim ayından beri Mavi Kalem Danışma Hattı’na 2410 arama ulaştı ve bu aramalardan 893 tanesi Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi’nin genel danışmanına yönlendirildi. Genel danışman arayan kişinin talep ve ihtiyaçlarını öğrenerek bu kişileri psikolojik veya sağlık danışmanlığına ya da vaka takibine yönlendirdi. Uzaktan, dijital yollarla verilen danışmanlığın zorlukları olduğu gibi normalde merkeze gelemeyecek; uzak mahallelerde, başka şehirlerde yaşayan kişilere de sağlık danışmanlığı ve psikolojik danışmanlık hizmetlerinin verilebilmesi açısından faydalı oldu.

            Merkezde sağlanan sağlık danışmanlığı, psikolojik danışmanlık, hukuki danışmanlık hizmetlerine gelen talepler dışında en çok gelen talepler eğitim ile ilgili destekler ve maddi destek oluyor.  Pandemi döneminde artan maddi ihtiyaçlar sebebiyle çeşitli dağıtımlar yaptık. “Sağlıklı Bebek” projesinin bir parçası olarak ekim ayında bebek kitleri dağıttık. Bu kitlerde yeni doğan bir bebeğin ihtiyacı olan bakım ve hijyen malzemeleri bulunuyor. Okul çağında çocuğu olan ve çocuklarının eğitimi için malzeme karşılamakta zorlanan 20 aileye de kırtasiye malzemeleri dağıttık. 

            Toplum gönüllüsü kadınlar geçtiğimiz aylarda da çalışmalarımıza destek olmaya devam ettiler. Bilgilendirici içerikleri, merkezdeki etkinlikleri, Mavi Kalem Danışma Hattı’nı çevrelerinde yaygınlaştırdılar, merkeze yeni kayıtlar yönlendirdiler. Her hafta yaptığımız toplantılarda sahada gördükleri ihtiyaçları ve sahadan aldıkları geri bildirimleri bizimle paylaştılar. Biz de çalışmalarımızı düzenlerken bu geri bildirimlerden faydalandık. 

Merkezdeki kadınlar ve çocuklarla yaptığımız tüm etkinlikler de dijital platformlar üzerinden devam etti. Geçtiğimiz aylarda kadınlarla psikoloji ve sağlık konuları üzerine bilgilendirme oturumları yaptık: Smear testi yaptırma, teknoloji bağımlılığı, psikolojik şiddet, özgüven, kendi kendine meme muayenesi, kadın hastalıkları, gebeliği planlama üzerine konuştuk. 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele günü için yaptığımız etkinlikte kadınlara konuyla ilgili konuşmaları için alan açtık ve şiddete maruz kaldıklarında başvurabilecekleri yolları konuştuk. 

 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nde kadınların kız çocuklarıyla olan ilişkilerinden ve çocuk haklarından bahsettik. Kadınlar kızlarıyla çok yakın olduklarını ve kızlarının okula devam etmeleri için ellerinden geleni yapacaklarını söylediler. Çocuklarla ise bu günün önemiyle ilgili resim çizdik. 

Bunun dışında kadınlarla atık malzemelerden kullanışlı eşyalar ürettik, İstanbul’daki tarihi yerler hakkında sohbet ettik, yeni yıl takvimi yaptık. İnsanları betimleme, adres sorma ve tarif etme, vücut bölümleri ve sağlık sorunları gibi konuları Türkçe konuşarak kadınların bu alanlardaki kelime bilgilerini geliştirdik. Çocuklarla da başka ülkelerin oyunlarını oynadık, geometrik şekillerden resimler çizdik, sayılarla oyunlar oynadık, yeni yıl kartı hazırladık.

About mkalem

Check Also

Deprem bölgesinde kadınların açık havada egzersiz yapabileceği, nefes alabileceği parklar kuruyoruz

Hatay’da depremden sonra kadınların ev işlerinden uzaklaşabileceği, sağlıklı vakit geçirebileceği alanlar da yok oldu. Biz ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir