COVID-19’dan korunma önlemleri nedeniyle Çocuk Koruma Projesi kapsamındaki vaka takiplerinin ve danışmanlık hizmetlerinin büyük bölümünü ve tüm etkinlikleri Ekim, Kasım ve Aralık aylarında da uzaktan yürütmeye devam ettik.
Ücretsiz danışma hattımız aracılığıyla danışmanlık verdiğimiz bu süreçte danışanları taleplerine göre kamu kurumları veya sivil toplum kuruluşları tarafından verilen desteklere yönlendiriyoruz. Bunun için bu kurum ve kuruluşların çalışmalarını sürekli olarak takip ediyoruz. Bu süreç içerisinde danışmanlıklara gelen taleplerin başında maddi destek ve gıda desteği oldu. Danışmanlıklara gelen talepleri değerlendirdik ve ofislerimizin olduğu bölgelerde gıda paketi, kırtasiye malzemesi, bebek kiti, tablet ve internet paketi dağıttık. Bu dağıtımlar ile yararlanıcılara destek olmanın yanında sahadaki sorunları birebir gözlemleme ve bunlar için çözüm üretme fırsatı doğdu.
Bunun yanında çocuk ve ebeveynlerinin hizmetlere erişimini desteklemek için yürüttüğümüz vaka çalışmaları da çevrimiçi olarak devam ediyor. Bu süreçte vaka çalışmalarında en çok gelen talepler okul kaydı, kimlik kaydı, kimlik güncelleme, sağlık danışmanlığı ve maddi destek oldu. Vaka görüşmeleri sonucunda yararlanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda kamu kurumlarına ve sivil toplum kuruluşlarına gerekli yönlendirmeleri yapıyoruz. Yönlendirmeler yapıldıktan sonra vakayı takip etmeye devam ediyoruz.
COVID-19 ile ilgili doğru bilgiyi ve korunma yöntemlerini, hizmetlerle ilgili güncellemeleri paylaşmak için de çalışmaya devam ediyoruz. Hazırladığımız paylaşımları gönüllü gruplar aracılığıyla ve sosyal medya hesaplarımızda yaygınlaştırıyoruz. Hangi bilgilere ihtiyaç olduğunu danışmanlık hatlarımıza gelen talepler ve gönüllü gruplar aracılığıyla öğreniyoruz. Geçtiğimiz aylarda HES kodu kullanımı, yüz yüze eğitim, EBA Destek Merkezi gibi konularda paylaşımlar yaptık.
Projenin bir diğer parçası da kadın ve çocuklar ile yürütülen etkinlik ve bilgilendirme oturumları. Bu etkinlikler sayesinde pandemi sürecinde yararlanıcıların evlerine konuk oluyoruz. Bu etkinlik ve bilgi oturumları ile hem psikolojik iyilik hallerini desteklemeyi hem de farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz.
Çocuklarla yaptığımız çevrimiçi etkinliklerde atık malzemelerle geri dönüşüm etkinliği yaptık, hayvanları koruma günü ile ilgili oyunlar oynadık, COVID-19’dan korunma yöntemlerini oyunlar oynayarak öğrendik, ritim etkinlikleri yaptık. Kadınlarla da atık malzemelerden yeni eşyalar ürettik ve 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele günü için kadına yönelik şiddetle ilgili bilgi oturumu yaptık. 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü için de kadınlarla, pandeminin kız çocukları üzerindeki etkileri ve cinsiyete dayalı ayrımcılık üzerine bilgi oturumu yaptık.
Çocuklarla ile ekim başından beri 20 etkinlik yaptık. Bu etkinliklere 277 çocuk katıldı. Kadınlar ile ise 28 etkinlik yaptık ve bu etkinliklere 167 kadın katıldı.
Eylülden aralığa kadar her ay aynı çocuk grubu ile düzenli olarak çevrimiçi platformda buluştuk. Bu buluşmalarda çocukların eğitim; sağlık; yaşama; barınma; fiziksel, psikolojik, cinsel istismara karşı korunma hakları ve Çocuk Hakları Sözleşmesi gibi konularda konuştuk. İlk oturumda çocuklar haklarının neler olduğu, kimlere çocuk dendiği gibi sorulara cevap vermediler ve cevapları bilmediklerini söylediler. Bazıları ise eğitim, oyun, sağlık gibi temel birkaç haklarından bahsetti. Aralık ayındaki son buluşmamızda aynı sorular çocuklara tekrar soruldu ve bu sefer çocuk hakları sözleşmesinde yer alan maddeleri biliyorlardı.
Adana Mavi Kalem Temsilciliğinde çocuk işçiliği ile mücadele atölyeleri düzenledik. Atölyelerde çocuk işçiliği ile ilgili senaryo çalışması yaptık. Grup üyeleri için ayrı ayrı vaka hikâyeleri hazırladık ve karşılaşılması muhtemel vaka hikâyelerine karşı izlenebilecek yolları tartıştık.
Vaka çalışmaları yapan ve etkinliklerde uygulayıcı olarak yer alan ekiplerle aylık olarak yaptığımız süpervizyon toplantılarında yararlanıcılar ile kurulan iletişim, etkinlikler, COVID-19 önlemleri ve günlük yaşam gibi birçok konuda konuşarak ekiplerimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz.