Covid-19 pandemisinde kadınların yaşamlarında artan zorlukların daha görünür yapmak için bir video serisi hazırladık.
Afet ve acil durumlarda cinsiyet ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin büyümesi, kadınların zarar görebilirliğini artırmaktadır. Daha önceki afet ve acil durumlarda da karşılaştığımız gibi, Covid-19 pandemisi kadınların hayatını birçok yönden zorlaştırdı. Biz de bu zorluklar ve eşitsizliklerle hem kendi hayatlarımızda, hem kadınlarla dijital araçları kullanarak yürütmeye devam ettiğimiz çalışmalarımızda, hem de uluslararası çalışmalarda karşılaştık. Kuruluşumuzdan beri toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde, kadın haklarına ve kadınların sorunlarına kadınların tarafından bakarak oluşturduğumuz çalışma anlayışını Covid-19 pandemisinde de sürdürdük. Kadınların yaşamlarında artan maddi ve manevi zorlukları odağımıza aldığımız Salgında Kadın Hakları video serisini bu anlayışla yaptık.
Seriyi farklı kadınları temsil edebilmek ve gerçek hayatta görsel olarak belgeleme imkânımızın olmadığı durumları görselleştirebilmek amacıyla kısa animasyon filmlerden meydana getirdik. Bütün filmleri Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak üç dilde hazırladık ve birçok ülkede yaygınlaştırdık. ‘Artan İş Yükü’ filminde, kadınların karantina koşulları, çocuk ve hasta bakımıyla birlikte evin içinde orantısız bir şekilde artan iş yüklerini konu aldık. ‘Kadın Sağlığı Hizmetlerine Erişimin Sınırlanması’ filminde kadınların üreme sağlığı ve cinsel sağlık hizmetlerine erişimlerinin, pandemiyle ilişkili hizmetlere öncelik verilmesi sebebiyle sınırlandığını anlatmayı amaçladık. ‘Artan Şiddet’ filminde yine tüm afet ve acil durumlarda karşılaştığımız, ama Covid-19 pandemisinin karantina koşulları sebebiyle artan kadına şiddet olaylarına, özellikle de hane içi ve siber/dijital şiddete dikkat çekmek istedik. ‘Geçim Kaynaklarına Erişimin Sınırlanması’ filminde ise pandemide kadınların erkeklere oranla daha fazla işten çıkarılmasına odaklandık. Özellikle kadın çalışanların çoğunlukta olduğu hizmet sektöründe ve kayıtsız-gündelik işlerde daha çok iş kaybının olması, kadınların geçim kaynaklarına erişimini ve ekonomik özgürlüğünü ciddi ölçüde sınırladı.
Salgında Kadın Hakları video serisiyle herkesi bir kez daha bu durumları fark etmeye, bunlar üzerine düşünmeye ve yaygınlaştırmaya teşvik etmeyi amaçladık. Bu çalışma Avrupa Birliği Sivil Düşün programı desteği ile hazırlandı.