Cumartesi , Nisan 27 2024
entr
Home / slide / Dünya İnsani Yardım Günü

Dünya İnsani Yardım Günü

Dünya İnsani Yardım Günü; her yıl 19 Ağustos’ta, bütün dünyaya krizden etkilenen insanların refahını ve onurunu savunmak, yardım çalışanlarının güvenliğini sağlamak ve dünyanın en acil sorunlarının üstesinden gelmek üzere acil eyleme geçmelerini hatırlatır.

Dünya İnsani Yardım Günü’nün 2021 teması iklim krizidir.

Türkiye’de 28 Temmuz-12 Ağustos tarihleri arasında çıkan orman yangınları 54 ilde etkili oldu, 299 ayrı yangın çıktı.[1]

Resmi verilere göre Türkiye’de her yıl ortalama 8-10 bin hektar orman alanı yanıyor. 2020’de 20 bin 938 hektarlık alan yandı.[2] Avrupa Orman Yangınları Bilgi Sistemi’nin (EFFIS) verilerine göre, 28 Temmuz – 12 Ağustos 2021 tarihleri arasında sadece Muğla ve Antalya’da yanan ormanlık alan yaklaşık 124 bin hektar, 2021’de şu ana kadar yaşanan yangınlarda yok olan ormanlık alan 178 bin hektar civarında.[3]

Sağlık Afet Koordinasyon Merkezi’nden (SAKOM) alınan bilgiye göre yangınlarda 10.000’in üzerinde kişi etkilendi, evinden ayrılıp geçici olarak güvenli bölgelere yerleştirildi.[4]

 

Fotoğraf: Kazım Kızıl / Ören’den sadece sırt çantaları ile tahliye edilen Türk vatandaşları

 

11 Ağustos 2021 tarihinde Batı Karadeniz bölgesinde başlayan aşırı yağışlar sonucunda Bartın, Kastamonu ve Sinop şehirlerinde sel ve su baskınları meydana geldi. Bölgede yaşayan insanların barınma, beslenme, enerji, ulaşım altyapıları gibi ihtiyaçlarını gidermeye yönelik çalışmalar devam ediyor.

Yaşanan sel nedeniyle 78 kişi (62 Kastamonu, 15 Sinop, 1 Bartın) hayatını kaybetti.[5]

Yangınlarda ve sellerde yok olan, kullanılmaz hale gelen ve boşaltılan yerleşim yerlerinin çokluğu, binlerce kişiye insani yardım yapılmasını gerektirdi.

İnsani yardım, afet ve acil durumların sadece olduğu sırada değil, öncesi ve sonrasında yapılan çalışmalardır. Bu çalışmaların amacı afet ve acil durumlardan etkilenen insanların can güvenliğinin, sağlık, beslenme, barınma, korunma, eğitim hizmetlerine erişimlerinin sağlanmasıdır.

İnsani yardım çalışmaları belirli ilkeler çerçevesinde yapılmalıdır. Bunlar;

İnsanlık: İnsanlık acılarına görüldüğü her yerde çözüm bulunması gerekir. İnsani yardımın amacı yaşamı ve sağlığı korumak ve insanlara saygı duyulmasını sağlamaktır.

Ayrım gözetmemek: İnsani yardımın sadece ihtiyaç temelli sağlanması, en acil kriz durumlarına öncelik verilmesi ve milliyet, ırk, cinsiyet, dini inanış, sınıf veya politik görüş temelinde hiçbir ayrım yapılmamasıdır.

Bağımsızlık: İnsani yardım çalışmalarının uygulandığı bölgelerde bir aktörün sahip olacağı politik, ekonomik, askeri veya diğer hedeflerden bağımsız olmasıdır.

Tarafsızlık: İnsani yardım aktörlerinin çatışmalarda taraf tutmaması veya politik, ırksal, dini ya da ideolojik tartışmalara girmemeleri gerekir.[6]

Dünyanın her yerinde sayısı ve şiddeti artan afet ve acil durumlar, insani yardım çalışanlarının yanı sıra sivil vatandaşlar, gönüllüler ve yerel halkın da afete hazırlık aşamalarına dâhil edilmesini gerektirmektedir. Doğal ve insan kaynaklı afetlerin yarattığı ve yaratabileceği artan ihtiyaçlara yanıt vermek yerel, ulusal ve uluslararası insani yardım kuruluşlarının önceliği olmalıdır.

Afet ve acil durumlardan etkilenen topluluklara yönelik insani yardım çalışmaları yürüten bir sivil toplum kuruluşu olarak, çalışmalarımıza 1999 yılında Düzce’de deprem bölgesinde başladık. O günden beri afet koşullarında kadın ve çocukların güçlendirilmesi, insani yardımın yaygınlaştırılması için çalışıyoruz. Afetler sonrası ihtiyaçların karşılandığı ve hayatın yeniden kurulduğu iyileşme aşamasında olduğu kadar hazırlık aşamasında da yer alıyor, bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz.

 

[1]https://web.ogm.gov.tr/SitePages/OGM/OGMHaberler.aspx?l=aad1782a-50b0-49db-b602-ddf5724a0b9e&i=2221

[2] https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/gebze-teknik-universitesi-orman-yanginlarinin-etkili-oldugu-alanlari-haritalandirdi/2327582

[3] https://www.greenpeace.org/turkey/blog/madalyonun-tek-yuzu-iklim-krizi-ve-2021-turkiye-orman-yanginlari/

[4] https://www.afad.gov.tr/ulke-genelinde-devam-eden-orman-yanginlari-hk-2

[5] https://www.afad.gov.tr/bartin-kastamonu-ve-sinopta-

[6] https://mavikalem.org/wp-content/uploads/temeliys.pdf

About mkalem

Check Also

Deprem bölgesinde kadınların açık havada egzersiz yapabileceği, nefes alabileceği parklar kuruyoruz

Hatay’da depremden sonra kadınların ev işlerinden uzaklaşabileceği, sağlıklı vakit geçirebileceği alanlar da yok oldu. Biz ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir