Çarşamba , Nisan 24 2024
entr
Home / Bülten / E-Bülten / Mart 2022 / Mavi Kalem’in Kadın Çalışmaları

E-Bülten / Mart 2022 / Mavi Kalem’in Kadın Çalışmaları

Projelerimizi geliştirirken kadınlardan duyduğumuz, hayatlarının içinden gelen bilgilerden yararlandık.

2000’den beri çoğunlukla kadınlardan oluşan ekiplerle kadınları güçlendirmek için çalışıyoruz. Çalışmalarımız en başından beri bu çalışmalardan yararlanacak kadınlar ve çocuklarla yakın iletişimde gelişti. İç ve dış göçün yoğun olduğu, daha çok kadın ve çocuğun haklarına ve hizmetlere erişmekte zorluk yaşadığı bölgelere yerleştik. Kadınlarla sokaklarda, kapı önlerinde veya hepimizin güvende, rahat hissedebileceği alanlarda buluştuk. Buluşmalarımızı, etkinliklerimizi kadınların gündelik koşuşturmalarında nefes almaya fırsat bulabilecekleri zamanlarda yaptık. Sorunlarını ve ihtiyaçlarını onlar adına tespit etmedik; onlara sorduk, sonra birlikte araştırdık. Projelerimizi geliştirirken kadınlardan duyduğumuz, hayatlarının içinden gelen bilgilerden yararlandık. Fener’e ilk geldiğimizde açtığımız sağlık karavanından bugün Esenyurt’ta açtığımız Kadın Danışma Merkezi’ne, hep kadınların hizmetlerimize rahat ulaşabilmelerini amaçladık. Ofislerimizde kadınların kendilerini rahat ifade edebilecekleri ve sosyalleşebilecekleri güvenli alanlar oluşturduk,  çocuklarını da getirebilecekleri çocuk dostu alanlar yarattık.

Kadınlarla çalışmalarımız kadınların temel haklar ve hak ihlalleriyle ilgili bilgilenmesi, temel hizmetlere erişimi, afet ve acil durumlarda kadın sağlığının desteklenmesi, beden ve ruh sağlığının desteklenmesi gibi konular etrafında şekilleniyor. Bu konuları bilgilendirme ve farkındalık artırma yaklaşımıyla çalışıyoruz. Bilgilendirme çalışmaları hem bir araya gelerek bir konuyu konuşmayı, hem de ihtiyaçlarına yönelik oluşturduğumuz kaynakların yaygınlaştırılmasını içeriyor. Bilginin kadından kadına aktarılması farklı bir şey. Kadınlar işlerine yarayan bilgiyi birbirlerinden öğreniyorlar. Biz öğrenmek istedikleri ve ihtiyaç olduğunu düşündüğümüz konularda bilgilendiriyoruz, onlar da o bilgiyi alıp deneyimleriyle birleştiriyor ve hem bizimle hem de birbirleriyle paylaşarak çoğaltıyorlar. Kadınlarla ve kız çocuklarıyla çalışmalarımızda farkındalık artırma yaklaşımı, yaşamlarındaki diğer parçaları görmek ve bilgiyi kendi koşullarına, olanaklarına uyarlayabilecekleri şekilde paylaşmak demek. Kadınları güçlendirmek için erkek katılımını sağlama ve kız çocuklarını bedenleri, toplumsal cinsiyet, sağlık gibi konularda güçlendirme çalışmaları bu yaklaşımdan doğdu.

Tabii birlikte şarkılar söylüyor, danslar ediyor ve yaratıcı işler de yapıyoruz. Kadınların becerilerini, hikâyelerini birbirleriyle paylaşabilecekleri alanlar ve uygulamalar geliştiriyoruz. Hem sorunları ve zorlukları paylaşıp farkındalığımızı artırarak, hem de onları bir kenara bırakıp birlikte üreterek ve keyif alarak güçleniyoruz.

 

About mkalem

Check Also

Deprem bölgesinde kadınların açık havada egzersiz yapabileceği, nefes alabileceği parklar kuruyoruz

Hatay’da depremden sonra kadınların ev işlerinden uzaklaşabileceği, sağlıklı vakit geçirebileceği alanlar da yok oldu. Biz ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir