Cumartesi , Nisan 27 2024
entr
Home / Mavi Kalem Haberleri / Mavi Kalem Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu İle İşbirliği Yapıyor

Mavi Kalem Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu İle İşbirliği Yapıyor

Mavi Kalem, Afgan ve Türki Cumhuriyetlerden gelen mültecilerin Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu çatısı altında kurdukları sivil toplum kuruluşlarının güçlendirilmesi için işbirliği yapıyor.

Türkiye’de Afgan ve Türki Cumhuriyetlerden olan çok sayıda mülteci ciddi zorluklarla karşı karşıya kalıyor ve birçok temel hizmete erişemiyor. Eğitim, yasal, sağlık hizmetlerine erişememe, kayıt dışı sektörlerde zor koşullarda çalışma gibi zorlukların yanı sıra; özellikle geldikleri ülkenin dilini bilmemeleri birçok çözümün önünde büyük bir engel olarak duruyor.

Afgan ve Türki Cumhuriyetlerden olan mülteciler bu zorluklar karşısında bir araya gelerek destek mekanizmaları geliştirmiş ve sivil toplum kuruluşu (STK) kapasitesi oluşturmuşlardır. Oluşturulan bu 11 Afgan sivil toplum kuruluşu Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu çatısı altında bir araya gelerek işbirliği içerisinde çalışmalarını yürütüyor.

Mavi Kalem de Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu işbirliğinde, federasyona bağlı dernekleri desteklemek için çalışıyor.

Bu çalışmalar iki temel başlıkta toplanıyor: Kurumsal kapasite geliştirme çalışmaları ve federasyona bağlı dernek çalışanları ile kurumlara gelen yararlanıcılara verilen yasal danışmanlık çalışmaları.

Bu iş birliği çerçevesinde İstanbul merkezli dernekleri haftanın üç günü ziyaret ederek hukuki danışmanlık veriyoruz. Danışanlara bilgilendirmeler yaparak gerekli kamu kurumları ve kuruluşlara yönlendirmeler yapıyoruz. Danışanlar ile görüşmelerimiz esnasında yasal danışmanlık ihtiyacının yanı sıra başka birçok hassasiyet olduğunu da gözlemliyoruz. Farklı hassasiyetler gözlemlediğimiz danışanları Mavi Kalem danışma hattı ve vaka ekibine yönlendirerek hizmet alanını genişletiyoruz.

Kapasite geliştirme çalışmaları kapsamında ise federasyona bağlı dernekler ile  ‘İnsani Yardım Standartları’ ve ‘Türkiye’de Göç ve Statüler’ başlıklarında olmak üzere iki online eğitim yaptık. Bu eğitimlerle derneklerin mevcut insan kaynaklarını, topluma ulaşma kapasitesini harekete geçirmeyi, uluslararası koruma perspektifini ve hak temelli yaklaşımlarını güçlendirmeyi hedefledik. Eğitimler oldukça etkileşimli geçti, dernekler zorlandıkları konularla ilgili deneyimlerini ve memnun kaldıkları örnekleri de paylaştı.

Kapasite geliştirme çalışmaları arasında derneklerin bilgiye, sığınma prosedürlerine ve mevcut hizmetlere erişimlerini artırmak için insani yardım aktörleri ve yerel belediyelerle bağlantılar geliştirilmesi de yer alıyor. Bu çalışmalar süreç boyunca devam ediyor olacak.

Mavi Kalem’in Avrasya Türk Dernekleri Federasyonuna bağlı dernekler ile çalışmaları, Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR-BMMYK) işbirliğinde gerçekleşmektedir.

 

About mkalem

Check Also

Deprem bölgesinde kadınların açık havada egzersiz yapabileceği, nefes alabileceği parklar kuruyoruz

Hatay’da depremden sonra kadınların ev işlerinden uzaklaşabileceği, sağlıklı vakit geçirebileceği alanlar da yok oldu. Biz ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir