Cuma , Mart 29 2024
entr
Home / Mavi Kalem Haberleri / Aydaki Tavşanlar’ın umut veren hikayesi

Aydaki Tavşanlar’ın umut veren hikayesi

 “O günden sonra, birbirleriyle bütün bilgilerini, becerilerini ve güçlerini paylaşarak havuç tohumlarını birlikte ekmişler.”

Bir felaket sonucu birbirinden ayrı düşen ve nesiller boyu kavuşamayan tavşanların hikayesini okudunuz mu? Okumanızı tavsiye ederim. İçinde azim, dayanışma, barış da bulacaksınız; yabancılık ve ötekileştirme de.

Aydaki Tavşanlar’ı Sabri Safiye yazdı, Claude Leon resmetti, Engy Nouhy Arapça’ya çevirdi. Mavi Kalem de basımını destekledi. Etkinliklerimize gelen, Türk ve Suriyeli çocuklara Aydaki Tavşanlar kitabını dağıtıyoruz.

Aydaki Tavşanlar hem tanıdık hem de şaşırtıcı bir yolculuk. Yakınken uzak hissetmenin, uzakken yakınlaşabilmenin hikayesi. Aynı mayanın hamuruyken birbirine düşman kesilen, sonunda ise birbirlerinden başka bir çözüm olmadığını anlayan tavşanların efsanesi. Bunu anlamaları için yıllar yıllar geçmesi gerekse de, yaşam oldukça er ya da geç çözümün de olacağının işareti. Aydaki Tavşanlar afetlerle, evinden ayrılan ve temel ihtiyaçlarını karşılayamayan insanlarla dolu dünyamıza da bir umut ışığı yakıyor. Sorunlarımızın ve çözümlerimizin ortak olduğunu, yabancı görünenin aslında tanıdık olduğunu ve uzaklıkların yakınlıklara dönüşebileceğini gösteriyor.

Afet, göç, umut, dayanışma ve güçlenme gibi birçok temayı içinde barındıran bu kitabı çocuklarla birlikte okuyor, daha iyi ve daha çok anlıyoruz. Şimdiye kadar yaptığımız okuma etkinliklerine katılan çocuklar hikayeyi ilgiyle dinlediler, aralarda hepimizin takip edebildiğinden emin olmak için sorduğumuz soruları hevesle cevapladılar. Okumanın sonunda aktardıkları gözlem ve yorumlarıyla hikayeye hikaye kattılar. Bir kısmı kendilerinin de NuN gibi arkadaşları olduğunu, bu hikayeyi onlarla paylaşabileceklerini söylediler. Tavşanların birbirine çok benzediğini, sadece ten renklerinin ve dillerinin farklı olduğunu gözlemlediler. İçlerinden biri NuN’un “gerçekleri keşfetmek için” karşı tarafa geçmek istediği yorumunu yaptı. Birkaçı ise NuN gibi bir yolculuğa çıkmak istediğini söyledi.

Çocukların okuryazarlık serüvenine destek olmak için basım sürecine sponsor olduğumuz Aydaki Tavşanlar’ı yazan, çizen, okuyan ve paylaşan herkese teşekkür ederiz. Dünya çocuk kitapları haftası kutlu olsun!

 

About mkalem

Check Also

Hatay’da afetzede kadınların işini kurmasını ve geliştirmesini destekliyoruz

Hatay’da depremden sonra işlerini kaybeden afetzede kadınların ekonomik olarak güçlenmesini destekliyoruz. Depremden sonra kaybettikleri işlerini ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir