Cumartesi , Temmuz 27 2024
entr
Home / MAVİ KALEM / Zorunlu bir açıklama

Zorunlu bir açıklama

Birkaç gündür sosyal medya hesaplarımızda yayınladığımız paylaşımlara tepki biçiminde başlayan ve dün bir kamuoyu açıklaması ile noktalanan, kuruluşumuza yönelik gerçek dışı, dayanaksız, kurgusal iddiaları içeren kampanya tarzı itibarsızlaştırma çabasını hayretle ve üzülerek izliyoruz.

Bu durum, kendimizi anlatma ve kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacını yarattı.

Mavi Kalem, 2000 yılında kuruldu. Kuruluşundan bu yana kadın ve çocuklara yönelik güçlendirme, destekleme ve koruma temalı projeler uyguladı. 20 yıldır, binlerce kişiye erişen projelerimizi uluslararası insani yardım perspektiflerini esas alarak yürütmekteyiz. Bu çalışmalarda zarar vermemek prensibini ilk adım olarak görüp; hesap verebilirlik, şeffaflık, bağımsızlık, yansızlık, nitelikli hizmet üretmek, çalışma ekiplerinin kapasitesini artırmak gibi çalışmalarımızı şekillendiren temaları esas alırız.  Sahaya dayalı çalışma anlayışını güçlendirmeyi hedefleriz. Toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımını ve kadın perspektifini bütün çalışmalarımızda esas olarak kabul ederiz. Türkiye Cumhuriyeti mevzuatına uymakla ve çalışmalarımızın yasal çerçevesini ona göre biçimlendirmekle yükümlüyüz. Dernek işleyişinden ücretli çalışmaya kadar her adımda Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uyarız.

2015’e kadar hepimizin içinde yer aldığı gönüllü gruplarla çalışmalarımızı yürüttük, 2015’ten itibaren kurumsallaşmayı ve projelerimizi profesyonel ekiplerle yürütmeyi hedefledik. Çalışma ekiplerimizde prensip olarak öncelikle kadınlara özellikle de genç kadınlara yer vererek hep birlikte güçlenmeyi amaçladık. Çalışmalarımızı ve projelerimizi çalışma gruplarımızın temel haklarına erişimi üzerinden kurgularken “hak odaklı” çalışma anlayışını vurgulamayı hedefleriz. Aynı şekilde birlikte çalıştığımız ekip arkadaşlarımızın haklarının korunması ve yasal haklarına erişimlerine de ısrarla ve hassasiyetle yaklaşırız.  

Mavi Kalem olarak dönemsel-proje bazlı çalıştığımız için tüm arkadaşlarımızla belirli süreli hizmet sözleşmesi ile çalışmaktayız. Mavi Kalem’le sözleşme ile çalışma bağı olan herkes sözleşmesinin bitiminde tüm yasal haklarını alır ve sözleşme bitimini önceden bilir. COVID-19 pandemisi ile birlikte hem çalışma arkadaşlarımızı hem de çalışma gruplarımızı korumaya yönelik yeniden yapılandırmalar ve tedbirler öncelikli konumuz oldu.  

Mavi Kalem kadınlarla çalışmayı temel politikalarından biri olarak belirlemiştir. Dolayısıyla, gönüllü ve ücretli çalışanların %95’i kadındır. Mavi Kalem‘le çalışmaya başlayanlar da sözleşme dönemleri sona erdiği için aramızdan ayrılan arkadaşlarımız da esas olarak kadındır. Birlikte devam etmediğimiz ve halen çalışmakta olduğumuz arkadaşlarımız arasında hem sendika üyesi olan hem de olmayanlar vardır, özellikle sendika üyesi olanlara yönelik bir tavır iddiası gerçekçi değildir.

Sonuçta, tüm gerçek dışı iddiaların kelime karşılığı olmayan abartılı ifadeler ile anlatılması ve kuruluşumuza yönelik itibarsızlaştırma çabası üzücü ve burada sözümüz bitiyor.

Mavi Kalem

About mkalem

Check Also

Kadın Danışma Merkezi ve Mentorluk Projemizde yılın ilk 3 ayı nasıl geçti?

Kadın Danışma Merkezi ve Mentorluk Projemizde yılın ilk 3 ayı nasıl geçti? 2024 yılı başından ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir