Cumartesi , Temmuz 27 2024
entr
Home / Genel / Mavi Kalem 2019

Mavi Kalem 2019

Mavi Kalem, 2019 yılının sonunda 19. yılını geride bıraktı.

2019 yılında, 2017’de başlattığımız Çocuk Koruma Projesi’ne farklı illere yaygınlaştırarak ve daha fazla kişiye erişerek devam ettik. Bu proje kapsamında kamu kurumları ve esnaflar ile birlikte Suriyeli ve Suriyeli olmayan çocuklara yönelik çocuk dostu çevrenin güçlendirilmesi ve toplum temelli çocuk koruma anlayışının yerleştirilmesi alanlarında çalışmalar yaptık.

Bu projenin çatısı altında devam ettiğimiz çalışmalardan bir tanesi 12-17 yaşları arasındaki kız çocuklarına farkındalık kazandırmak amacıyla uyguladığımız Kız Çocuklarını Güçlendirme Atölye Serisi’nin, Suriyeli kız çocukları için yapılan kültürel uyarlamasıydı. Bir diğeri ise geçici koruma altındaki Suriyeli eşlerin ve babaların, kadınların ve kız çocuklarının güçlenmesine destek olmalarını sağlamak amacıyla tasarladığımız Kadının Güçlendirilmesi için Erkek Katılımı Atölye Serisi oldu. Mayıs ayında bu iki atölye serisinin farklı kuruluşlarla da yürütülerek yaygınlaşması için atölyelerin eğitici eğitimi çalışmalarına başladık. Kasım ayında ilk eğitici eğitimi uygulamaları gerçekleşti. Eğitici eğitimlerine 2020 yılında da devam edeceğiz.

Kocaeli Çocuk Koruma Ofisi’ni ve Adana Temsilciliği’ni açarak projelerimizi daha da yaygınlaştırdık. Esenyurt ilçesinde yaşayan kadınlar ve çocuklara hizmet vermek amacıyla Eylül ayında açtığımız Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi’yle yolumuza devam ediyoruz.

Çocuk çalışmalarımız, Global Fund for Children(GFC) tarafından ilk kez verilen ve çok genç yaşta hayatını kaybeden GFC yöneticilerinden Juliette Gimon’un adını taşıyan  Cesaret Ödülü’ne layık bulundu. 
Bu ödül, çalışmalarımızın devamına yönelik bizleri güçlendirdi.

Mavi Kalem’in bu yıl tamamladığı çalışmalardan biri, Suriyeli Çocukların Eğitimine Dair Model Oluşturma (SUÇEM) projesiydi. Proje kapsamında Suriyeli çocukların, özellikle kız çocuklarının orta öğrenime devamlılıklarında yaşadıkları sorunları ve ihtiyaçlarını tespit etmeye yönelik öğretmenlerle yapılan araştırmanın raporu da bu yıl yayınlandı.

Kasım ayında Mavi Kalem’in 10. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdik, önümüzdeki iki yıl için yeni yönetim ve denetim kurulu seçildi.
Mavi Kalem

PROJELER


ÇOCUK KORUMA PROJESİ

Çocuk Koruma Projesi, Suriyeli ve Suriyeli olmayan sığınmacı çocukların karşı karşıya kaldığı risklerden korunmasını, kız çocuklarının ve kadınların güçlendirilmesini hedefler. Toplumun çocuk korumayla ilgili farkındalığını arttırmak amacıyla 2018’de başlayan ‘-18 Çocuktur’ kampanyası bu sene yaklaşık 7000 kişiye ulaştı. 2019 Adana ve Kocaeli’nde toplumun çocuk koruma riskleriyle ilgili farkındalığını ölçmek amacıyla Mavi Kalem tarafından uygulanan “çocuk koruma risklerine ilişkin farkındalık” araştırması tamamlandı, raporu hazırlanıyor.
 
2018’de İstanbul’da yürütülen çocuk koruma risklerine ilişkin farkındalık araştırmasının raporuna ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Toplum temelli korumanın yaygınlaştırılması amacıyla, esnaf, muhtarlar ve annelerle toplum temelli koruma grupları oluşturuldu.

Silivri Geri Gönderme Merkezi’nde kadın ve çocuklarla psikososyal destek etkinlikleri, haklarıyla ilgili bilgilendirme oturumları ve bireysel danışmanlık desteği uygulandı.
Zeytinburnu Halk Eğitim Merkezi ve Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM ) işbirliğiyle, Suriyeli kadınlar için Türkçe dil kursları düzenlendi. Mavi Kalem Kocaeli Ofisi, Gebze Kültür Merkezi ve Kocaeli İl Göç İdaresi ile birlikte kadın ve çocuklar için etkinlikler gerçekleştirdi. 

Adana Temsilciliği yıl boyunca Seyhan Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezi işbirliğiyle Dünya Kız Çocukları Günü, Dünya Mülteciler Günü gibi özel günler etkinlikler düzenledi, Kız Çocuklarını Güçlendirme Atölye Serisi’ni uyguladı. Bu yıl ayrıca Tekirdağ Çocuk Destek Merkezi’nde refakatsiz çocuklar ile bir gösteri sahnelendi ve hakları konusunda bilgilendirme oturumları düzenlendi.
Çocuğun güvenliği ve korunmasına yönelik ev ziyaretleri gerçekleştirilerek risk teşkil eden 2,104 vaka takibe alındı. Psikososyal (PSS) içerikli etkinliklerden ve bireysel danışmanlık desteğinden 3,335 kişi faydalandı. Kadın ve çocuklara yönelik yasal haklar, sağlık ve eğitim haklarıyla ilgili bilgilendirme toplantıları düzenlendi. Mülteci ve yerel toplumdan kadınların bir arada yaşama kapasitelerini desteklemek amacıyla uyum etkinlikleri yapıldı. Yıl boyunca kadın ve çocuklarla birlikte 145 etkinlik gerçekleştirildi.

Kız Çocukları Güçlendirme Atölye Serisi Çocuk Koruma projesi çerçevesinde uygulanmaya devam etti. Kadınların güçlenme sürecinde baba ve eşlerin destek olmasını hedefleyen Kadının Güçlendirilmesi için Erkek Katılımı Atölye Serisi de bu projenin çatısı altında geliştirildi. Bu iki atölye serisinin eğitici eğitimleri Mavi Kalem’in İstanbul ve Adana ofislerinde uygulandı.

Bu proje Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Bürosu (BMMYK) tarafından desteklenmektedir.

Selimpaşa Geri Gönderme Merkezi Etkinlikleri

Geri Gönderme Merkezleri, Türkiye’de yasal olarak kalma hakkı bulunmayan ve ülkesine geri gönderilmesi planlanan kişilerin idari gözetim altında tutuldukları merkezlerdir. Bütün Geri Gönderme Merkezleri Göç İdaresi’ne bağlıdır. Mavi Kalem Silivri’deki Selimpaşa Geri Gönderme Merkezi’yle işbirliği içindeydi.

Selimpaşa Geri Gönderme Merkezi’nde, çocuklarla uyum ve psikososyal destek etkinlikleri yapıldı. Bu etkinlikler Nisan’da başlayıp Ağustos ayının sonuna kadar sürdü. Çocuklar bitki dikim atölyesinde toprakla buluştu, göçmen kuşların hikayelerini dinleyerek kuş yemleri yapıp merkezin bahçesine astılar, denizaltı boyama çalışmasında hayal güçlerini pekiştirdiler.
 
Merkezde idari gözetim altında bulunan kadınlarla ise dans etkinliği gerçekleştirildi. Kadına karşı şiddet konusunda farkındalık yaratmak amacıyla bir araya gelindi, stresle baş etme yöntemleri üzerine konuşulurken bir kadın grubu oluştu: Dayanışma Grubu. Bu grup ile her ay sohbetler edildi, dayanışma becerileri desteklendi.

 

23 Nisan Mahalle Buluşması

23 Nisan’da İzmit’te gerçekleşen Uyum ve Mahalle Buluşmaları kapsamındaki çocuk dostu alan Mavi Kalem’in sorumluluğundaydı. Çocuklar, akıl oyunları ve grup oyunlarında çok eğlendi, kuş yuvası yaparak kendi kuşlarını istedikleri renge boyadılar ve boyama kitaplarındaki masal kahramanlarını renklendirdiler.
Sığınmacı ve yerel toplum arasındaki bağların güçlendirilmesi amacıyla Kocaeli İl Göç İdaresi ve BMMYK işbirliğiyle düzenlenen iftara Mavi Kalem de katıldı.

12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü

Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü’nün anlam ve önemini vurgulamak, hem çocuk hem de annelerin çocuk hakları ile ilgili farkındalığını arttırmak amacıyla 12 Haziran’da Seyhan Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezi’nde bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlikte çocuk haklarının evrenselliğiyle ilgili farkındalık oluşturma amaçlı bir video gösterildi. Gösterimden sonra çocuklar hakları ile ilgili resimler çizerek öğretici ve keyifli bir zaman geçirdiler. Etkinlik Seyhan Belediyesi ve Hayata Destek Derneği işbirliğiyle gerçekleştirildi.

20 Haziran Dünya Mülteciler Günü

Dünya Mülteciler Günü, sığınmacılara ve yerel halka günün anlamını vurgulamak amacıyla Seyhan Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezi’nde 20-21-22 Haziran günleri boyunca etkinliklerle kutlandı. Her yaş grubundan sığınmacı ve yerel halkın katılımı ile sosyal uyum çerçevesinde bir çalışma gerçekleştirildi. Mülteciliğin bir tercih olmadığı, insani duyguların her şeyin üstünde olduğu gibi mesajların verildiği ve çeşitli eğlenceli aktivitelerle geçen 3 günlük farkındalık amaçlı kutlama, Seyhan Belediyesi ve Hayata Destek Derneği’nin işbirliğiyle gerçekleştirildi.

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü

Mavi Kalem Adana Temsilciliği, Seyhan Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezi’nde ‘’İyi Örnek Paylaşımı Sunumu” ve “Eşit Haklar Eşit Şartlar Sergisi’’ etkinlikleri yapıldı.

64 kadının katılımıyla gerçekleşen sunumda cinsiyet eşitsizliğine yönelik farkındalık uyandırma, kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlama, cinsiyetçilik ve eşit olmayan görev dağılımına karşı duyarlılık oluşturmak amaçlandı. Bu amaçlara yönelik kadın ve çocuk haklarıyla ilgili bilgilerin yanı sıra, farklı çalışma alanları ve farklı meslek gruplarından güçlendirici kadın temsilleri paylaşıldı.
Çocuklarla gerçekleştirilen sergi etkinliğinde ise, çeşitli meslek dalları, aile ve sosyal çevredeki rollere değinilerek toplumsal cinsiyet eşitliği vurgulayan örnekler çocuk dostu alanda sergilendi.

Etkinliklerin bütününde ‘’-18 çocuktur’’ kampanya içeriğini oluşturan ‘’Çocuk Yaşta Evlilik’’ ve ‘’Çocuk İşçiliği’’ konularına yönelik farkındalık oluşturmak amaçlandı.
Katılımcılar bir yandan bilgilerini güncelledi, bir yandan da iyi vakit geçirdiler. Özellikle “İyi Örnek Paylaşımı Sunumu”nun kadınların motivasyonlarına ve özgüvenlerine önemli katkı sağladığı gözlemlendi. Etkinlik Seyhan Belediyesi ve Hayata Destek Derneği’nin işbirliğiyle gerçekleşti.

Tekirdağ ÇODEM Atölyeleri

Tekirdağ ÇODEM (Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Destek Merkezi)’de bir grup çocukla 4 interaktif bilgilendirme atölyesi gerçekleştirildi ve ritim çalışmaları 2019 Ekim ayı boyunca yürütüldü. İnteraktif bilgilendirme atölyeleriyle, birlikte yaşamakta olan çocukların birbirlerini daha iyi tanımaları, birbirlerinin yeteneklerini gözlemlemeleri ve etkinlik anında grup bilincinin yanında bireysel başarma duygusu kazanarak özgüven duygularının pekiştirilmesi hedeflendi.

Atölye içerikleri ‘Kurum Koruması Altındaki Refakatsiz Çocukların Hakları ve Sorumlulukları’, ‘Örgün ve Mesleki Eğitim’, ‘Aile Birleşimi ve 3. Ülke Yerleştirmeleri’, ’18 Yaşından Sonraki Hukuki Süreçler’, ‘Geri Gönderilme Süreçleri, Hangi Durumlarda Geri Gönderme İşlemine Başvurulur?’ gibi konuları kapsadı.
Ritim çalışmaları ise katılımcı çocukların güçlü yanlarını ve yeteneklerini keşfetmelerini, müzik ile birlikte duygularını yansıtabilmelerini, duygularını çeşitli yollarla aktarabilmelerini sağlamak amacıyla yürütüldü. Grup çalışması ile  kollektif çalışmanın ve koordineli hareket etme becerisinin desteklenmesi amaçlandı.

Gerçekleştirilen atölyeler sonunda, çocuklarla bir sahne gösterisi hazırlandı ve 20 Eylül’de ‘Biz Bize Uyum Buluşmaları’ kapsamında Tekirdağ’da sergilendi.

25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü

Kadına yönelik şiddete karşı farkındalığın oluşturulması ve kadınların iyi vakit geçireceği bir alanın sağlanması amacıyla, Seyhan Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezi’nde bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlikte, kadına yönelik şiddetin son bulması gereğine vurgu yapıldı. Katılımcı kadınlar “Şiddetin her türlüsüne karşıyız!”, ” Biz hep beraber güçlüyüz” mesajlarını paylaştı ve müzik dinletisi yapıldı. Kadınların potansiyelini ve enerjisini simgeleyen resimler boyandı, dilek balonları uçuruldu. Etkinlik Seyhan Belediyesi ve Hayata Destek Derneği işbirliğiyle gerçekleştirildi.

KADIN DANIŞMA VE DAYANIŞMA MERKEZİ

Kadına yönelik şiddet, kız çocuklarda evlilik, gebelik ve doğum riskleri, ruhsal ve kronik hastalıklar ve engellilik gibi durumlara yönelik koruma ve destek verme amacıyla Eylül ayında İstanbul’un Esenyurt ilçesinde çalışmalarına başladı.

Merkezde, kadınlar etkinliklere katılırken çocuklarının da güvenli bir biçimde vakit geçirebileceği iki tane çocuk dostu alan bulunuyor. Merkezin ayrıca farklı mahallelerde yaşayan kadın ve çocukların merkeze ulaşımını kolaylaştırmak için bir servis aracı bulunuyor. Merkezin bir diğer temel bileşeni de faaliyetlerin duyurulması, bilginin yaygınlaştırılması ve yararlanıcılarla merkez arasındaki karşılıklı iletişimi kolaylaştırması amaçlanan Toplum Gönüllüsü Kadınlar grubu. Bu grup, Esenyurt bölgesinde yaşayan ev kadınlarından oluştu.

Hem toplum gönüllüsü kadınlar hem de düzenli ulaşım desteğiyle Esenyurt ilçesinde yaşayan kadınların merkeze erişimlerinin olabildiğince kolaylaştırılması hedefleniyor. Merkeze gelen kadınların psikososyal destek etkinlikleri ve bilgilendirme oturumları dışında dans, spor ve sanat aktivitelerinden de faydalanmaları amaçlanıyor.

Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi LIFT kapsamında, Avrupa Sivil Koruma ve İnsani Yardım Genel Müdürlüğü (ECHO) ve Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ)’nun desteğiyle çalışmalarına devam etmektedir.

Kadınlarla “Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi”nin İsim ve Renklerini Bulmak için Toplandık

Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi’nin hizmetlerinden yararlanabilecek bir grup kadınla birlikte merkezin ismi ve materyallerinde kullanılabilecek renklerin neler olabileceği üzerine sohbet yaptık.

Bu etkinlikte, önce kadınlara merkezin amacı ve faaliyetleri hakkında bilgi verildi. Bilgilendirmenin ardından kadınlara sorduk:
“Kendinizi rahatça ifade edebileceğiniz, siz etkinliklerdeyken çocuklarınızı güvenle oyun odasına bırakabileceğiniz, güvenli bir alana ne diyebilirsiniz?”
 Kadınlar önlerindeki kağıtlara akıllarına gelen isimleri/kavramları yazdı ve bu isimleri neden tercih ettiklerini açıkladılar.
Ardından farklı renklerde kağıtlar dağıtarak, seçtikleri ismi ifade eden iki renk seçmeleri ve neden seçtiklerini ifade etmelerini istedik.

Sonuçta, “merkez”, Arapçada dernek anlamını da taşıdığı için katılımcılar bu isme çok sıcak baktılar. Merkezin ismi ‘Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi’ olarak belirlendi. Katılımcılar, Türkiyeli ve Suriyeli kadınların sevgi ve uyum ile yan yana gelebileceği bir mekan istediklerini söylediler.

Suriyeli Çocukların Eğitimine Dair Model Oluşturma Projesi 
(SUÇEM)

Suriyeli Çocukların Eğitimine Dair Model Oluşturma Projesinin amacı, Suriyeli çocukların ikinci eğitime devam etmesini desteklemektir. 2018-2019 yıllarında uygulana proje 2 ana hedefi içermektedir.
Birincisi, Suriyeli öğrenciler ile çalışan öğretmenler ile uygulanan, Suriyeli çocukların özellikle de kız çocuklarının ikinci eğitime devamlarının sağlanması için ne gibi desteklere ihtiyaçları olduğuna yönelik “Suriyeli Çocukların Eğitimi” araştırmasıdır.
Araştırma İstanbul’da Geçici Eğitim Merkezleri ve Yaygın Eğitim kapsamındaki okullarda 252 öğretmenle  uygulandı. Yöntem olarak yüz yüze görüşme kullanıldı.  Araştırmada hem öğretmenlerin çocukların ihtiyaç ve sorunlarına yönelik değerlendirmeleri hem de daha etkin eğitim verebilmeleri için kendi ihtiyaçlarını tespit etmeye yönelik sorular yer aldı.

 “Suriyeli Çocukların Eğitimi Araştırma Raporu” Mart 2019’da paylaşıldı.
Araştırma sonuçlarıyla, Suriyeli çocukların en çok dil konusunda desteğe ve kapsayıcı eğitim yaklaşımına duydukları gereksinim ortaya çıktı. 

İkinci olarak, INEE (Inter-Agency Network for Education in Emergencies)’in eğitim profesyonelleri için hazırlanmış olan ve afet travması yaşayan çocuklar için eğitim sürecindeki destek seçeneklerinin yer aldığı Psikososyal Destek ve Sosyal ve Duygusal öğrenme Kılavuzunun çevirisi ve uyarlamasıydı.
Bu çalışmada Suriyeli öğrenciler ile çalışan 30 öğretmen ile birlikte uyarlama yapıldı.
Ayrıca 100 kadar öğretmenle bilgilendirme ve yaygınlaştırma toplantıları ile kılavuzun nasıl kullanılabileceği tartışıldı.

Suriyeli Çocukların Eğitimi Araştırma Raporu ve Psikososyal Destek ve Sosyal ve Duygusal öğrenme Kılavuzu’nu yaygınlaştırmak amacıyla İstanbul, Ankara ve Antep’te kamu yöneticileri ve eğitim profesyonellerin tanıtım toplantıları yapıldı.

Proje İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ve desteğiyle yürütüldü, Malala Fonu tarafından desteklendi.

FARKINDALIK VE GÜÇLENDİRME ÇALIŞMALARI

Bu çalışmalar, sorunlar karşısında farklı seçenekler olduğuna yönelik farkındalık yaratma ve bu seçenekleri seçebilme kapasitesini güçlendirme amacını taşır.

Kız Çocuklarını Güçlendirme Atölye Serisi

Mavi Kalem tarafından 2015-16 yıllarında Türkiyeli kız çocukları için geliştirilen, 2018 yılında Arapçaya çevirisi ve Suriyeli kız çocukları ile birlikte kültürel uyarlaması yapılan “Kız Çocukları Güçlendirme Atölye Serisi”, 2019’da Çocuk Koruma projesi kapsamında uygulandı.

Atölye serisi, 12-17 yaşları arasındaki kız çocuklarına bedenleri, sağlıkları, ergenlik, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet ve taciz konularında farkındalık kazandırmak ve güçlendirmek için hazırlandı. 
Her biri 2,5-3 saat süren atölyeler haftada 1 tane olmak üzere 6 hafta devam edecek şekilde geliştirilmiştir. Arapça uygulanmaktadır ve katılımcı kız çocuklarının kendi bilgilerini karşılaştırmalı olarak gözden geçirmeleri, deneyimlerini değerlendirmeleri, kendilerine ilişkin algıları ile ilgili farkındalık oluşturulmaları hedeflenerek yapılandırılmıştır.
Her atölye, katılımcıların atölye gündemini pekiştirmeleri ve aldıkları bilgileri akranlarına aktarabilecekleri uygulamalar ile tamamlanmaktadır. Böylece akrandan akrana bilgi yaygınlaştırılması da hedeflenmiştir.
Yıl boyunca İstanbul ve Kocaeli’nde, zaman zaman başka kurumlarla işbirliği de yapılarak kız çocuklarına ulaşıldı ve uygulandı.
Adana’da ise Mavi Kalem Adana Temsilciliği’nin Seyhan Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezi işbirliğiyle uygulandı. 2019’da Türkiye genelinde 168 kız çocuğunun katılımıyla 54 atölye gerçekleştirildi.

Kız çocuklarını güçlendirme atölyeleri öncesinde katılımcıların anneleri ile atölye serisinin konuları, amaçları ile ilgili bilgilendirme toplantıları yapılmakta ve aileler uygulama hakkında bilgilendirilerek soruları yanıtlanmaktadır.
Bilgilendirme toplantılarına katılan birçok anne atölyelerin kız çocukları için çok faydalı olacağını ve hayatı öğrenmelerinin çok iyi olduğunu belirtti.  Hatta benzer başlıklarda kendileri için toplantılara ve bilgilendirmeye ihtiyaçları olduğuna vurgu yaptı. 

Bu çalışma Arapça uygulanacak ve çeviri ile uygulamaya uygun olmayan biçimde geliştirildi. Kız çocukları güçlendirme atölyeleri 2019 yılında BMMYK tarafından desteklenen Çocuk Koruma projesi kapsamında uygulandı.
 
Kız Çocuklarını Güçlendirme Atölyeleri, 2020 yılında devam edecek ve İstanbul/Esenyurt’taki Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi kapsamında da uygulanacaktır.

Kadının Güçlendirilmesi için Erkek Katılımı Atölye Serisi

Kadının Güçlendirilmesi için Erkek Katılımı Atölye Serisi’nin ilk atölyesi olan, kadına yönelik şiddetin önlenmesinde erkek katılımı temalı çalışma 2018 yılı sonunda bir pilot çalışma olarak başladı.
Suriyeli sığınmacılar ile yürütülen çalışmalar kapsamında erkeklere özellikle de evli erkeklere ve babalara yönelik hazırlandı. Hazırlanma sürecinde yararlanıcı erkekler her adımda içeriğin ve dilin oluşturulmasına dahil edildi.
2019 yılında pilot çalışmadan ortaya çıkan strateji ile 2019 yılında Ebeveynlik, kadının sosyalleşmesi ve iş gücüne katılımı ve toplumsal cinsiyet eşitliği başlıklarında 3 tematik atölye ve bir de başlangıç (tanışma ve güven oluşturma) atölyesi olmak üzere 5 adımlık bir atölye serisi haline getirildi.

Her atölye, katılımcılarla yapılan beyin fırtınası toplantılarıyla ana çerçevesinin oluşturulduğu, buna dayanılarak taslak atölyenin yapılandırıldığı taslakların iki farklı katılımcı grubuyla test edildiği ve geri bildirimlerle son biçimin ortaya çıktığı adımlardan oluştu.

2019 yılı boyunca beyin fırtınası toplantıları, test uygulamaları ve tamamlanmış serinin uygulamasına toplam 95 erkek katıldı. Uygulamalar İstanbul’da ve Adana’da yapıldı. 

Kadının güçlendirilmesi için Erkek Katılımı çalışması 2019 yılında BMMYK tarafından desteklenen Çocuk Koruma projesi kapsamında uygulandı.2020’de de aynı çatı altında devam edecek, Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi’nde de uygulanacaktır.

Eğitici Eğitimleri

Mavi Kalem’in geliştirdiği ve uygulamakta olduğu Kız Çocuklarını Güçlendirme Atölye Serisi ve Kadının Güçlendirilmesi için Erkek Katılımı Atölye Serisi’nin yaygınlaştırılması ve farklı kuruluşların uygulayabilmesi için, 2019 yılında Eğitici Eğitimi programı geliştirildi ve uygulamaya başladı.

Eğitici eğitimi programı, atölyelerde uygulayıcı ve gözlemci olmayı sağlayacak nitelikleri vermeyi hedeflemektedir.  Her iki atölye serisi de eğitim çalışmaları değil bilgilendirme ve farkındalık geliştirmeye yönelik çalışmalar olduğundan hedeflenen moderasyon ve kolaylaştırıcılık becerilerini geliştirmek ve güçlendirmektir. 
Deneysel öğrenme yönteminden de yararlanarak katılımcılarla pozitif ve destekleyici iletişim dili, güvenli alan oluşturma, yansız ve katılımı teşvik eden kaynaştırıcı yaklaşım, konu odaklı geri bildirim verme ve alma başlıklarında çalışıldı.  Atölye içerikleri ve adayların sunum denemeleri hep birlikte gözden geçirildi. Eğitici eğitimleri 3 er gün olarak planlanmıştır.
2019 yılında eğitici eğitimleri ile 39 Kişiye ulaşıldı.  Eğitici eğitimleri 2020’de devam edecek ve katılımcılara kendi uygulamalarına yönelik süpervizyon verilecektir.
 
19-21 Kasım ve 27-29 Kasım tarihlerinde İstanbul’da, 2-4 Aralık tarihlerinde ise Adana’da olmak üzere 3 gruba Kız Çocuklarını Güçlendirme Eğitici Eğitimi uygulandı.
 
Kadının Güçlendirilmesi için Erkek Katılımı Atölye eğitici eğitimleri ise 10-12 Aralık tarihinde İstanbul’da, 17-19 Aralık tarihlerinde ise İstanbul ve Adana’da eş zamanlı olarak toplam 3 grup ile uygulandı.
 
Her iki çalışmada da katılımcılara eğitici el kitabı, atölye sunuları ve uygulama notları ile izleme değerlendirme dokümanları Arapça ve Türkçe olmak üzere, basılı olarak ve dijital ortamda verildi.

Eğitici eğitimleri 2019 yılında BMMYK tarafından desteklenen Çocuk Koruma Projesi kapsamında uygulandı, 2020’de de aynı çatı altında devam edecek.

TOPLANTI & EĞİTİMLER


Mavi Kalem’in Düzenledikleri


“Suriyeli Çocukların Eğitimi Araştırma Raporu”  ve
 ‘INEE- Psikososyal Destek ve Sosyal Duygusal Öğrenme Kılavuzu’ Tanıtım Toplantıları

Suriyeli Çocukların Eğitimine Dair Model Oluşturma projesi kapsamında öğretmenlerle yapılan “Suriyeli Çocukların Eğitimi Araştırma Raporu”  ve
INEE- Psikososyal destek ve sosyal duygusal öğrenme kılavuzunun yaygınlaştırılması amacıyla 25 Mart 2019’da İstanbul’da,  12 Nisan’da Ankara’da ve  30 Nisan’da da Gaziantep’te kamu yöneticilerine ve eğitim profesyonellerine yönelik tanıtım toplantıları gerçekleştirildi.

İstanbul tanıtım toplantısında İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Serkan Gür bir konuşma gerçekleştirdi; Türkiye’de Suriyeli çocukların eğitiminden ve raporun bu alanda çalışan STK’lar ve kamu kurumları için yol gösterici niteliğinden bahsetti.
Ankara tanıtım toplantısında da Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürü Dr. Taner Aşçı, Türkiye’de Suriyelilere verilen genel hizmetler, özellikle de eğitim alanındaki hizmetlerden bahsetti ve Suriyelilerin eğitim durumu hakkında istatiksel bilgiler verdi.


Tanıtım toplantılarının hepsinde araştırma raporunun ve kılavuzun sunumu yapıldı.
Raporun sunumunda okullardaki eğitim kalitesini artırmak için çözüm önerileri, müfredatın geliştirilmesine yönelik çözüm önerileri, öğretmenlerin mesleklerine yönelik ihtiyaçları, öğrencilerin ve özellikle kız öğrencilerin ihtiyaçları, öğretmenlerin sınıf içinde karşılaştıkları zorluklar ve baş etme mekanizmaları,  savaş ve göçün yarattığı travmanın öğretmenler, kız ve erkek öğrenciler üzerindeki etkileri, dezavantajlı öğrenciler, öğrenciler için destek mekanizmaları ve bu alandaki kaynak kılavuzlar hakkında öğretmenlerin bilgisi gibi konulara değinildi. Kılavuzun sunumunda ise Türkçeleştirme, terminoloji ve uyarlama çalışmaları, kılavuzda yer verilen Türkiye’den saha örnekleri konuşuldu.
Sunumlardan ve soru-cevap kısmından sonra, gelen kurum temsilcileri ve basın mensuplarıyla birebir görüşmeler yapıldı. 

İstanbul, Ankara ve Gaziantep tanıtım toplantılarına 72 kurum katıldı. Bu toplantılar aracılığıyla Suriyeli Çocukların eğitimi konusunda ihtiyaçlar ve çözüm önerilerine dair bir çerçeve sunulmuş oldu.
‘Friedrich-Ebert-Stiftung Derneği-Türkiye Temsilciliği’ Ziyareti

Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarının sığınmacılara yönelik çalışmalarıyla ilgili görüş alışverişinde bulunmak amacıyla Almanya‘dan Türkiye’ye gelen Roger Lewentz ve Dainiel Stich, bu sürecin bir parçası olarak Mavi Kalem Projeler Ofisi’ni ziyaret ettiler. 9 Ekim tarihindeki ziyaret, Friedrich Ebert Stiftung’dan Yasemin Ahi eşliğinde gerçekleşti. Roger Lewentz, Rheinland-Pfalz eyaletinin İçişleri Bakanı ve Milletvekili. Dainiel Stich ise aynı eyaletin Genel Sekreteri. Ziyaretçiler, Rheinland-Pfalz eyaletinin mültecilere yönelik yasal düzenlemesinden ve sağlanan hizmetlerden bahsettiler. Mavi Kalem’den Proğram Yöneticisi Dilara Baycılı ve Kapasite Geliştirme ve İzleme Değerlendirme Yöneticisi Arzu Karacanlar ise Mavi Kalem’in uluslararası partnerlerin desteği aracılığıyla sığınmacılara yönelik yürüttüğü projeleri anlattı. Görüşmede Türkiye’nin, Suriye krizi ile başlayan büyük göç akını sonucunda dünyanın en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke konumuna gelmesinin bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarına etkisi değerlendirildi.

Mavi Kalem 10. Olağan Genel Kurulu

Mavi Kalem’in 2017-19 dönemi 10. Olağan Genel Kurulu 10 Kasım Pazar günü saat 13.00’da Cezayir Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. Yönetim ve Denetim Kurulu’nun yeni dönem asli ve yedek üyelerinin seçimi yapıldı.

Yeni dönem yönetim kurulunda Tiraje Zeynep Yüreğir, Döne Günay Kahraman ve Cemaliye Yegane, denetleme kurulunda ise Hayriye Kazancı, Meltem Arıoğlu ve Şükran Anğay aramıza katıldılar.
Yönetim Kurulu Asli Üyeler

Emine Filiz
Ayla
Tiraje
Zeynep Yüreğir

Döne Günay Kahraman

Meryem Tomak
Cemaliye Yagane


Denetleme Kurulu Asli Üyeler

Hayriye Kazancı
Meltem Arıoğlu

Şükran Anğay

Filistin Ma’an Toplum Merkezi Ziyareti

Filistin Ma’an Toplum Merkezi’nden temsilciler Mavi Kalem’le tanışmak, çalışma alanımızı görmek, projeler arası bilgi ve deneyim alışverişini sağlamak ve işbirliği olanaklarını görüşmek üzere 14 Kasım’da Fatih Projeler Ofisi’ni ziyaret ettiler. Bu ziyarete Kapasite Geliştirme ve İzleme Değerlendirme Birimi’nden Nergis Denli katıldı.

 Ziyaret GIZ Filistin Temsilcisi, Proje Koordinatörü, Al Buraij Aile Merkezi Koordinatörü, Al Nusairat Aile Merkezi Koordinatörü, Rafah Aile Merkezi Koordinatörü ve Ma’an Toplum Merkezi Genel Direktörü tarafından gerçekleştirildi.
Mavi Kalem yürüttüğü çalışmalar, gerçekleştirilen projeler ve Türkiye ve İstanbul’da Suriyeli mültecilerin durumu, yasal statüsü, karşılaşılan engeller ve zorluklarla ilgili paylaşım yaptı. Ma’an Toplum Merkezi ise kuruluşu, yürüttüğü çalışmalar, çalışma alanları, birlikte çalıştığı uluslararası donörler ve hedef kitlesi hakkında bilgi verdi. Her iki kuruluşun işleyişlerindeki ortak ve farklı noktalara değinildi, iki taraf açısından da oldukça anlamlı bir ziyaretti.

Ziyaret sonunda iletişimde kalınması, Filistin’e ziyaret olanaklarının görüşülmesi, Ma’an’ın Ürdün, Lübnan, Filistin ve Yemen arasındaki uluslararası ağına dahil olma gibi konuların görüşülmesine karar verildi. Filistin Ma’an Toplum Merkezi, ECHO ve GIZ tarafından desteklenmektedir.

Mülteci Kuruluşlara Yönelik TCDŞ (Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddet) Eğitimi

Mavi Kalem Adana Temsilciliği, Adana ilindeki Mülteci Kuruluşlara yönelik ”Cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet” başlığında farkındalık kazandırmak amacıyla, 28 Kasım’da Adana Masel Otel’de bir eğitim gerçekleştirdi. “Şiddetin tanımını biliyor muyuz?”, “Hayatın hangi alanlarında şiddetle karşılaşıyoruz?”, “Biz şiddet uyguluyor muyuz?” gibi soruların katılımcılarla beraber düşünüldüğü, şiddetin tanımının yapıldığı, şiddet türleri ve aile içi şiddet konusunun işlendiği bu interaktif eğitim, SGDD-Asam (Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği) Adana Toplum Temelli koruma birimi ve UNHCR işbirliğiyle gerçekleştirildi.

Kadının Güçlendirilmesi için Erkek Katılımı Atölye Serisi
 Tanıtım Toplantısı 


Yılı kapatırken, bu çalışmanın hayata geçmesini sağlayan katılımcılarla ve bu çalışmada emeği geçen herkesle bir araya gelmek, çalışmanın birikimini, hangi anlayış ve hassasiyet ile geliştirildiğini aktarmak adına bir toplantı düzenlendi. Toplantıda kamudan, uluslararası ve ulusal kuruluşlardan isimler yer aldı. 

24 Aralık Salı akşamı Taksim Point Hotel’de gerçekleşen toplantıda, öncelik Kadının Güçlendirilmesi için Erkek Katılımı Atölye Serisi katılımcıları ve eşlerinin geri bildirimlerini duyabilmekti. Toplantıya gelemeyen katılımcıları videolar aracılığıyla, gelebilenleri de canlı olarak dinlemek mümkün oldu.
Katılımcıların sözlerinden bazıları:
 
“Toplantılarda çok güzel arkadaşlıklar geliştirdik. Derslerde öğrendiklerimizi mükemmel bir şekilde anlayana kadar konuşuyor, tartışıyorduk.”
 
 “Benim bekarken bunları öğrenmem çok iyi oldu. İleride evlendiğimde karıma, çocuklarıma nasıl davranacağı, onları nasıl destekleyeceğim hepsini öğrendim.”

“Bu çalışma sayesinde Suriye’de bir araya gelmeyecek insanlar bir araya geldik, birimizin derdi olduğunda onunla hepimiz ilgilendik.”

“Erkek kadına karşı iyi olursa, onunla güzel konuşursa kadın gelişir. Kadın gelişirse ve güçlenirse bütün aile gelişir ve güçlenir.”
 
“Türkiye’ye geldiğimizde psikolojik olarak çok kötü durumdaydık. Mavi Kalem hem sevinçte hem üzüntüde yanımızda oldu.”
Geri bildirimler dışında toplantı boyunca aşağıdaki başlıklar konuşuldu:

- Kadının güçlendirilmesi için erkek katılımı neden gereklidir?
- ‘Kadının Güçlendirilmesi için Erkek Katılımı’ çalışmasının genel yaklaşımı
- Katılımcılar içerik geliştirme sürecine nasıl dahil edildi?
- ‘Kadının Güçlendirilmesi için Erkek Katılımı’ atölyelerinin genel çerçeveleri, bu süreçte karşılaştığımız zorluklar ve öğrendiklerimiz

Mavi Kalem’in Katıldıkları


Suriye ve Bölgenin Geleceğine Destek Konferansı


(Conference on Supporting the Future of Syria and the Region)

12-14 Mart 2019 tarihleri arasında 3’üncüsü düzenlenen konferansa Mavi Kalem’i temsilen Kapasite Geliştirme İzleme Değerlendirme Yöneticisi Arzu Karacanlar katıldı. 

İki gün süren konferansta 57 ülke, 20’den fazla uluslararası kuruluş, BM ajansı, davetli sivil toplum kuruluşları ve sivil alandan bireyler bir araya geldi. Birinci gün eş zamanlı yapılan dört oturumda Suriye toplumunu etkileyen temel sorunlar ve  krize yönelik uluslararası tepki ele alındı. İkinci gün yapılan oturumlarda Suriye krizinden etkilenen ülkelerde krize müdahale yöntemleri, yaklaşımları ve karşılaşılan sorunlara yer verildi. Konu başlıkları Suriye ve bölgeden sivil toplum temsilcileri, Suriye’ye komşu ülkelerden bakanlar ve karar vericiler, donör ülkeler, bölgesel örgütler, BM ajansları ve Kızıl Haç, Kızılay ve Mavi Kalem’in de yer aldığı tartışma gruplarında ele alındı.

Mavi Kalem’in sunumunda savaş ve göç gibi insan eliyle yaratılan afet ve krizlerde, kadın ve çocukların daha fazla zarar görmesi sebebiyle onlara yönelik proje ve programlar yürüttüğü anlatıldı. Ayrıca konferansa katılan Ürdün, Irak ve Lübnan’daki sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelinerek farklı ve ortak deneyimler paylaşıldı, bu pratiğin önemi vurgulandı.

Türk-Alman Göç Forumu 
(Turkish-German Migration Forum 2019)

GIZ (Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu) tarafından Berlin’de 24-28 Haziran 2019 tarihleri arasında bir forum düzenlendi, Mavi Kalem’i temsilen Kurumsal Danışman Tiraje Zeynep Yüregir katıldı. Türkiye’den diğer katılımcıları SGDD-ASAM (Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği), İKGV (İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı) gibi kuruluşlar, Gaziantep Belediyesi ve Adana Büyükşehir gibi çeşitli belediyeler oluşturdu.

Forumun amacı sığınmacıların entegrasyonu ve sosyal uyumunda karşılaşılan ortak zorlukların ele alındığı, iki ülkenin belediye ve STK’larının deneyimlerini paylaşacağı bir zemin oluşturmaktı. Bunların dışında sığınmacıların eğitim, iş ve ülkelerine geri dönüş olanakları üzerinde duruldu, yurttaşların ülkelerini terk etme nedenlerini ortadan kaldırmanın yolları tartışıldı. Yüregir, forumda Mavi Kalem’in proje ve çalışmalarını tanıtarak derneğin özellikle sığınmacı kadın ve kız çocukları hakkındaki bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

Yıllık STK Danışma Toplantısı
 (Annual Consultation Meetings With Partners)

UNHCR (Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Bürosu) tarafından 3-5 Temmuz 2019 tarihleri arasında Cenevre’de düzenlenen Sivil Toplum Kuruluşları Yıllık Danışma Toplantısı’na Mavi Kalem’i temsilen Program Yöneticisi Umut Dilara Baycılı katıldı. Üç gün süren toplantıda 500’den fazla sivil toplum temsilcisi bir araya gelerek, çalışma alanlarında olumlu sonuçlar aldıkları deneyimleri aktardı. Toplantı, tüm partnerlerin birbirlerinin çalışmaları hakkında bilgi sahibi olmalarını ve mülteci sorunlarının farklı ülkelerdeki boyutlarını, olumlu uygulamaları görmelerini sağladı.

HEP BİRLİKTE EĞLENİP GÜÇLENDİKLERİMİZ


19. yıl boyaması
Derneğimizin 19. yaşını 29 Eylül tarihinde tüm ekiplerimizin bir arada olduğu duvar boyama etkinliği ile kutladık.
Videomuz burada.

Bahçede Yılbaşı



Yılbaşında tüm ofislerden ekip arkadaşlarımızla Fatih Projeler Ofisi’nde bir araya geldik. Herkesin güzel yemeklerinden yedik, kendimize çalıp oynadık 🙂

 


ARAŞTIRMA, YAYIN & VİDEOLAR


SUÇEM – ‘Suriyeli Çocukların Eğitimi’ Araştırma Raporu

252 öğretmenle yüz yüze gerçekleştirilen görüşmelerden hazırlanan, Suriyeli çocukların ortaokula devamındaki sorunlar, ihtiyaçlar ve çözüm önerilerini içeren Suriyeli Çocukların Eğitimi Araştırma Raporu 25 Mart 2019’da yayınlandı. 

Rapora buradan ulaşılabilir.
‘INEE Psychosocial Support – Social Emotional Learning (PSS-SEL)’ Kılavuzu Adaptasyonu 

2019 başında tamamlanan INEE Psikososyal Destek Kılavuzu’nun adaptasyonu çeşitli kültürel örneklerle, eğitim profesyonellerinin psikososyal desteği farklı eğitim çalışmalarına nasıl dahil edebileceklerine dair ipuçlarıyla zenginleştirildi.

Kılavuzun adaptasyonuna buradan ulaşılabilir.
SUÇEM – ‘Suriyeli Kız Çocuklarının Eğitimine Toplumsal Cinsiyet Açısından Bakmak’

 Makale, Suriyeli Çocukların Eğitimine Dair Model Oluşturma Projesi kapsamındaki çalışmaların akademik bakış açısıyla desteklenerek yaygınlaştırılması amacıyla yayınlandı. Doç. Dr. Feryal Saygılıgil tarafından kaleme alınan ve kitapçık olarak basılan makalede, Suriyeli kız çocukların eğitimi ve toplumsal cinsiyet konuları tartışıldı.

 Kitapçığın Türkçe ve İngilizce versiyonu basıldı.
SUÇEM – Kız Çocukları İçin Eğitim Hakkı 

SUÇEM araştırması kapsamında yürütülen ‘Kız Çocukları İçin Eğitim Hakkı’ projesi için Nisan ayında kız çocukları ve anneleriyle birlikte ‘Kız çocukları okursa dünya değişir’ videosu hazırlandı.
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü 

20 Kasım’da Fatih Projeler Ofisi’nde çocuklarla birlikte yapılan ‘haklarımızı tanıyalım’ etkinliği böyle bir şarkıya dönüştü 🙂

OFİSLER


Cibali Merkez Ofis



Mavi Kalem Merkez Ofisi Balat Kiremit Caddesi yamacındaki mavili binadaki yolculuğuna artık Cibali’de devam ediyor. Mart ayının sonunda taşınılan ahşap ev, sahile daha yakın, daha büyük ve tabii ki kedili 🙂 Bu binada Mavi Kalem’in İdari İşler, Finans ve Muhasebe, Kapasite Geliştirme ve İzleme Değerlendirme birimleri bulunuyor.


Adana Temsilciliği



Aralık 2018’de, Seyhan Belediyesi’yle yürütülmeye başlanan protokol yazım süreci 2019  Mart ayında sonuçlandı. Protokol Seyhan Belediyesi Hukuk birimi, Strateji Geliştirme Birim Müdürlüğü ve Mavi Kalem Derneği arasında düzenlendi, revize edildi ve 27.03.2019 tarihinde Seyhan Belediyesi Başkan Yardımcısı Türkan Eşli ve Mavi Kalem Genel Direktörü Filiz Ayla tarafından imzalandı. Protokol, kapsamı itibariyle 3 yıllık olup Seyhan Belediyesi tarafından Mavi Kalem’e ofis temin etmenin yanı sıra Seyhan Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezi ile işbirliğine dayalı çalışmaların da önünü açtı.

Yılı kapatırken Kız Çocuklarını Güçlendirme Atölyeleri iki kere uygulanmış, Kadınların Güçlendirilmesi için Erkek Katılım Modeli ise bütün modülleriyle birlikte bir seri olarak ilk pilot uygulamasını Adana’da gerçekleştirmiş bulunuyor.


Kocaeli Projeler Ofisi



Kocaeli Proje Ofisi, İstanbul’a bağlı proje ofisi olarak çalışmalara başlamış ve çalışmalarını yararlanıcı ile ofisten görüşmeler yaparak ilerletmekteydi. 27.08.2019 tarihinde Kocaeli Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile yapılan saha izin başvurusunun olumlu sonuçlanması ile protokol kapsamında aktif olarak saha çalışmalarına başladı.
Kocaeli’de çalışan ekip bir yandan hane ziyaretleri gerçekleştirirken, diğer yandan Kocaeli İl Göç İdaresi Müdürlüğü ve Gebze-Darıca Sosyal Hizmet Merkezleri ile sosyal uyum aktiviteleri organize ediyor. Vaka yönetimi çalışmalarının yanında bilgilendirme oturumları, toplum temelli çocuk koruma kampanya çalışmalarını yürütülüyor.

Fatih Projeler Ofisi



2017 yılında açılan, 2018 yılında Kızlar Güçleniyor projesinin uygulama ekibi ile paylaşılan Fatih Projeler Ofisi’nde şu an Çocuk Koruma Projesi uygulayıcı ekibi bulunuyor. Çocuk Koruma Projesi kapsamında, yararlanıcılara genel danışmanlık veriliyor, kadınlar ve çocuklar ile etkinlikler uygulanıyor; Kadının Güçlendirilmesi için Erkek Katılımı Atölye Serisi ve hem onun hem de Kız Çocuklarını Güçlendirme Atölye Serisi’nin eğitici eğitimleri uygulanıyor. Aile Çalışma Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile protokol kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarda sosyal uyum temelli yerelden genele farkındalık oluşturma, koruma risklerini azaltma, ‘-18 Çocuktur’ kampanyasının yaygınlaştırılması üzerine çalışmalar yürütülüyor.


Zeytinburnu Projeler Ofisi



Zeytinburnu Projeler Ofisi 2017 yılından itibaren hizmet vermekte olup mevcut durumda Çocuk Koruma Projesi uygulayıcı ekibinin çalışma alanıdır. Çocuk Koruma Projesi kapsamında, yararlanıcılara genel danışmanlık veriliyor, kadınlar ve çocuklar ile etkinlikler uygulanıyor; Kadının Güçlendirilmesi için Erkek Katılımı Atölye Serisi uygulamaları yapılıyor. Aile Çalışma Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile protokol kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarda sosyal uyum temelli yerelden genele farkındalık oluşturma, koruma risklerini azaltma, ‘-18 Çocuktur’ kampanyasının yaygınlaştırılması üzerine çalışmalar yürütülüyor.
Mavi Kalem kuruluşundan beri birçok ulusal ve uluslararası donör ile çalışmaktadır.
İlk projelerini İstanbul Fatih’te hayata geçirmiştir. 2015 yılından itibaren Zeytinburnu ve Kocaeli’nde açtığı proje ofisleri ve Adana’daki Temsilciliği aracılığıyla çalışmalarına devam etmektedir. Çalışma alanları şöyledir:
• Çocuk Çalışmaları
• Kadın Çalışmaları
• Afet ve Acil Durum Çalışmaları

Mavi Kalem kendini siyasi, dini ya da etnik kimlikler içinde tanımlamaz. Özgürlük, insan hakları, demokratik haklar, sağlık hakları, kadın hakları, LGBTİ+ hakları, çocuk hakları ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile ayrımcılığın önlenmesi konularında taraftır.

Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği

About mkalem

Check Also

Kadının Güçlendirilmesi İçin Erkek Katılımı Atölye Serisi Uygulayıcı Eğitimi / 12-16 Haziran 2023

    BAŞVURU FORMU       Atölye dokümanları (PDF) için tıklayınız: 1.Kadının Güçlendirilmesi İçin ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir