Perşembe , Nisan 25 2024
entr
Home / COVID-19 / Fiziksel Mesafeyi Koruyor, Sosyal Yakınlığı ve Dayanışmayı Destekliyoruz

Fiziksel Mesafeyi Koruyor, Sosyal Yakınlığı ve Dayanışmayı Destekliyoruz

 

Mavi Kalem COVİD-19’dan korunma sürecini, fiziksel mesafe oluşturmanın yanı sıra sosyal yakınlığı ve dayanışmayı destekleyen çalışma biçimlerini ve ilişki ağlarını geliştirebilecek bir yaklaşım ile yürütmeyi hedefliyor. Bu biçimleri hep birlikte geliştirecek ve uygulayacağız.

Korunma önlemlerine uymak ve uyulmasını desteklemek amacıyla 31 Mart’a kadar çalışmalarımızı evlerden yürüteceğiz.

Sahada, birebir iletişimi temel alarak çalışan bir kuruluş olarak bu düzenlemeler, bazı etkinliklerimizin iptali bazılarının ise dijital sistemler üzerinden yürütülmesi anlamına geliyor.

COVID-19 yeni ve hakkında bilinmezlikler olan bir virüs.  Bildiklerimizden biri, virüsün farklı ülkelerde benzer şekilde yayıldığı ve etki gösterdiği. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ne sağlık alanı ne de yaşama alışkanlıklarımız böylesi bir salgın ile çok hızlı başa çıkabilecek durumda değil.  Ancak bu virüs ile olabilecek ilişkinin ve korunma sürecinin, korku ile değil bilgi ve önlem ile yönetilmesi bizleri ve çevremizdeki kişileri koruyacaktır. Değiştirmemiz gereken birçok davranış ve almamız gereken kurumsal ve kişisel önlemler var.

Hizmetlerimizin sürdürülebilirliğini sağlamak adına ilgili kamu kurumlarının çalışma şeklindeki değişiklikleri takip ederek hizmet haritamızı güncellemekteyiz.

T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan “Alo 184 SABİM Corona Danışma Hattı” ile ilgili bilgilendirme metinleri ofislerimizin kapılarına asıldı, sosyal medyada paylaşılacak ve ayrıca Mavi Kalem’i arayan danışanlara da bu bilgi verilecek.

Ekip arkadaşlarımızın ve ofislerimize gelen kadın, çocuk, erkeklerin sağlık durumlarının takibi, gerektiğinde yönlendirme ve fiziksel iletişimde olan kişilerin korunması amacıyla bir kayıt sistemi oluşturuldu.

Kişisel verilerin gizliliği konusundaki hassasiyetimizi elden bırakmadan, halkın sağlığını tehdit eden ve bildirimi zorunlu olan durumlarda COVİD-19 ile ilgili önlem almayı hedefliyoruz.

Yeni çalışma biçimlerimizin ve COVİD-19 ile ilgili bilginin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarımız, Mavi Kalem sosyal medya hesapları ve internet sayfasından takip edilebilir.

 

Alınabilecek Kişisel Önlemler

Hastalıktan korunmak için iki temel hedefimiz olmalı: Bağışıklığımızı güçlendirmek ve bulaşmayı azaltmak.

  • Bağışıklığınızı güçlendirmek için bol sıvı tüketin, dengeli beslenin ve uyku düzeninize dikkat edin.

COVID-19 solunum, hapşırık ve öksürük ile havadan veya virüsün bulaştığı yüzeye temasla bulaşabilir. Vücudumuzun temas ettiği virüs sayısının azalması, hastalanma riskimizi azaltır. Bu yüzden hem alan ve hava hijyeni hem de alanla temas eden ellerimizin hijyeni önemlidir. Bulaşmayı azaltmak için:

  • Hapşırdığınızda veya öksürdüğünüzde mendil ile ağzınızı kapatın ve sonrasında mendili hemen çöpe atın.
  • Ellerinizi yıkamadan yüzünüze sürmeyin. Virüsler vücuda ağız, gözler ve burundan daha rahat girebilir.
  • Ellerinizi sık sık en az 20 saniye sabun ve su ile yıkamanız, buna imkân yoksa alkol veya alkol bazlı kolonya/jel vb. ile ovmanız virüsü ellerden uzaklaştıracaktır.
  • Ortak kullanılan alanların, özellikle sürekli ellerle temas edilen yüzeylerin (kapılar, düğmeler, telefon ahizeleri, vb. ) düzenli olarak temizlenmesi bulaşmayı azaltacaktır.
  • Havlu gibi kişisel eşyaları ortak kullanmamaya çalışın.
  • Dışarıda bir yüzeyle temas eden kıyafetlerinizi (otobüste oturduysanız pantolonunuz gibi) yıkayın veya diğer kıyafetlerinizden ayrı, dokunmayacağınız bir yerde tutun.
  • Kalabalık alanlarda, ortak alanlarda ve evlerde havalandırma ile ortama sürekli temiz hava akışının sağlanması havaya yayılmış virüslü damlacıkların sayısını ve dolayısıyla bulaşma riskini azaltacaktır.
  • Zorunlu olmadığı sürece kalabalık ortamlara gitmeyin. Gitmeniz gerekirse maske takın ve insanlarla aranızdaki mesafeyi koruyun.
  • COVID-19’un bulaşma süresi 14 gün olarak belirlenmiştir, 24 güne çıkabildiği durumlar da bildirilmiştir.Hafif solunum yolu hastalık belirtileriniz olduğunda koşullarınız uygunsa 14 günlük süreyi evde geçirmeniz hem sizi hem de başkalarını koruyacaktır.  Böyle bir durumda dışarı çıkmanız gerekirse mutlaka maske takın.
  • Ağızınızı maske yerine eşarp veya fularla da kapatabilirsiniz.
  • Seyahatlerinizi iptal edin ya da erteleyin. Kendinizi olabildiğince izole edin.
  • Özellikle yaşlılar ve kronik hastalığı olanlarla temas kurmayın.
  • Yüksek ateş, öksürük veya nefes darlığınız olursa hemen 184’ü arayın.

Bu bilgi notu ve önlemler listesi dünya sağlık örgütünün COVID-19 ile ilgili bilgi notları, açıklamaları ve önlem önerileri esas alınarak hazırlanmıştır.

 

Danışmanlık almak ve bize ulaşmak için aşağıdaki numaralarımızı arayabilirsiniz.

Fatih Projeler Ofisi: 05530468228

Zeytinburnu ve Kocaeli Projeler Ofisi: 05050860089

Adana Temsilcilik: 05524320537

Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi-Esenyurt: 05531990082

 

About mkalem

Check Also

Deprem bölgesinde kadınların açık havada egzersiz yapabileceği, nefes alabileceği parklar kuruyoruz

Hatay’da depremden sonra kadınların ev işlerinden uzaklaşabileceği, sağlıklı vakit geçirebileceği alanlar da yok oldu. Biz ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir