Perşembe , Mart 28 2024
entr
Home / Neler Yapıyoruz / Türkiye’nin Batı sınırlarındaki mülteci hareketliliği

Türkiye’nin Batı sınırlarındaki mülteci hareketliliği

 

28 Şubat’tan itibaren Türkiye’den Avrupa’ya geçişe engel olunmayacağı yönündeki haberler üzerine Afgan, İranlı, Senegalli, Suriyeli kadın, çocuk ve erkekler Türkiye’nin Batı sınırlarında birikmeye başladı.

Sınırın Yunanistan tarafında geçişe izin verilmeyince mülteciler, Edirne Pazarkule’de çevrede hiçbir bina olmayan ve tarla olarak kullanılan bir alanda toplandı. Bu ve diğer sınır bölgelerde cumartesi gününden beri kişi sayısında gittikçe artış yaşanıyor.

sinir-krizi-fotograf-08

Mavi Kalem Derneği’nden 3 kişilik bir saha ekibi 29 Şubat Cumartesi akşamı Pazarkule’ye giderek durum değerlendirmesi ve ihtiyaç tespiti yaptı.  Alanda, Edirne İl Göç Müdürlüğü, SGDD, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği İstanbul Saha Ofisi ve Birleşmiş Milletler Kuruluşları ile koordinasyon halinde çalıştı.

Sınır bölgesi bir geçiş alanı olduğu için barınma koşullarına sahip değil.   Bir aylık yeni doğan bebekler, küçük çocuklar ve hamile kadınlar başta olmak üzere alandaki kişiler soğuk ve ıslak bir zeminde değişken hava koşulları altında kalıyor.  Mültecileri yağışlı ve soğuk havadan koruyacak malzeme ihtiyacı süreklilik arz ediyor.

Günler geçtikçe kalabalığın artmasıyla birlikte yeni gelenler arasında kadın ve çocuk sayıları da artıyor. Temel ihtiyaçlar arasında çocuklara ve kadınlara özgü ihtiyaçların da karşılanması onların hayatta kalma enerjilerini artıracaktır. Bu sebeple, kurum ve kuruluşlar tarafından dağıtılan gıda paketlerinin bebek, çocuk, yaşlı, gebe gibi özel ihtiyacı olan grupları da desteklemesi önemlidir. İçme suyu temizlik ihtiyacı için de kullanıldığından su ihtiyacının her gün düzenli ve sık aralıklarla karşılanması da gerekmektedir.

Sahada olduğu sürece Mavi Kalem insani yardım çalışmalarının bir parçası oldu.  Özellikle yüksek kalorili gıdalar, hijyenik kadın pedi, çocuk bezi, ıslak mendil ve bebek maması gibi malzemeler sağladı.

Mavi Kalem saha ekibi, 2 Mart akşamı insani kriz alanından ayrıldı ve süreci izlemeye devam ediyor. Alandaki nüfusa ve koşullara bağlı olarak değişen ihtiyaçları takip ediyor ve yapacaklarımızı planlıyoruz.

Mavi Kalem’in çalışmalarına buradan destek olabilir- bağış yapabilirsiniz.

 

fghjgjhgy

About mkalem

Check Also

Deprem bölgesinde kadınların açık havada egzersiz yapabileceği, nefes alabileceği parklar kuruyoruz

Hatay’da depremden sonra kadınların ev işlerinden uzaklaşabileceği, sağlıklı vakit geçirebileceği alanlar da yok oldu. Biz ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir