Cumartesi , Aralık 14 2024
entr
Home / Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH/EVS)

Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH/EVS)

Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) , Avrupa Birliği (AB) ve aday ülkelerinin sivil toplum kuruluşlarında, 2-12 aylık süreler içerisinde, 18-30 yaş arasındaki bütün genç bireylerin katılabileceği bir gönüllülük programıdır. AGH’in amacı, sivil toplum kuruluşlarındaki gönüllü hizmetlere genç bireylerin katılımını desteleyerek kültürlerarası diyalogun gelişimini sağlamaktır.

AGH projeleri, Avrupa Birliği Bakanlığı AB Gençlik ve Eğitim Programları Merkezi Başkanlığı’nın (Ulusal Ajans) Erasmus+ Gençlik Programı içerisinde yer alan bir programdır.

AGH kapsamında gönüllülere aktiviteleri süresince yiyecek, barınma, dil eğitimi (ülkede konuşulan dil), yerel ulaşım, sigorta, bireysel bakım konularında destek verilmektedir. Bunların dışında gönüllüler, her ülkenin ekonomik durumuna göre belirlenen bir cep harçlığı almaktadırlar.

Yabancı dil bilgisi, üniversite eğitimi gibi hiç bir şart aranmamaktadır. Gönüllünün gitmek istediği ülkenin dilini ya da İngilizce’yi temel düzeyde bilmesi iletişim problemi yaşanmasını engelleyecektir. Fakat yabancı bir ülkeye gidildiğinde ortak dilin genellikle İngilizce olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle temel düzeyde İngilizce bilmek gönüllünün yapılacak eğitimlerde, toplantılarda vb. çalışmalarda rahat iletişim kurmasını sağlayacaktır.

Gönüllülerin ilgi alanına en yakın projeyi seçmeleri, projelerinde çalışmaları sürecinde kendi motivasyonları açısından önemlidir. AGH projelerinde gönüllüler, günde en fazla 35 saat çalışmaktadır ve haftada iki gün tatil yapmaktadır. Ayrıca gönüllünün haftalık izinlerinin dışında iki gün aylık izin hakkı vardır. Dil kursu saatleri, çalışma saatleri içerisinde sayılır.

haber-c%cc%a7ocuk-eg%cc%86itim-destek-programi-okul-do%cc%88nemi-kapanis%cc%a7iAGH’de ev sahibi, gönderen ve koordinatör kuruluş olmak üzere üç farklı kuruluş tanımlaması vardır. Kuruluşların AGH projeleri yapmak için bu tanımlamaları/akreditasyonu almaları gerekmektedir. Bu nedenle ülkelerindeki Ulusal Ajans’a başvuru yaparlar. Yapılan başvurular Ulusal Ajans tarafından değerlendirilir. Kabul edilen (akredite) başvurular internetteki veritabanına kaydedilir. Gönüllüler, http://europa.eu/youth/evs_database  linkinden bu veritabanına ulaşarak ev sahibi kuruluş (H = Hosting Organisation) ve gönderen kuruluş (S = Sending Organisation) bulabilirler. Veritabanında ülkeye, şehre, kuruluş ismine ve proje temasına göre arama yapılabilir. Gönüllüler, proje başvurularını yaparken Europass düzeyinde bir CV ve kişisel özelliklerini, gönüllülük algılarını, neden AGH yapmak istediklerini anlatan bir motivasyon mektubu yazarak ev sahibi kuruluşlara Gönderen Kuruluşlarını haberdar ederek eposta gönderebilirler. AGH başvurularında hiç bir Gönderen Kuruluş gönüllülerden başvuru ücreti alamaz.

Gönüllülerin AGH Programına katılabilmesi için öncelikle gönderen kuruluşu olması gerekmektedir. Mavi Kalem Derneği; gönderen, ev sahibi ve koordinatör kuruluş olarak AGH projelerinde rol almaktadır. Gönderen kuruluş olarak, gönüllü kabul ederken gönüllülerin, gönüllülük deneyimlerinin olup olmadığına dikkat etmekteyiz. Gönüllülerin deneyimleri yok ise ilgi alanlarına en yakın bir sivil toplum kuruluşunda bir süre gönüllülük yapmalarını önermekte ya da derneğimizde gönüllü çalışmalarda bulunabileceklerini iletmekteyiz. Bu çalışmanın, başvuran kişinin yurtdışında bir gönüllü hizmette bulunmadan önce gönüllü çalışma tecrübesi edinmesi için gerekli olduğunu düşünmekteyiz. Başvuran kişinin Mavi Kalem ile iletişime geçtikten sonra AGH veritabanında gitmek istediği projeleri araştırması gerekmektedir. Bu araştırma sürecinde AGH koordinatörümüzün desteği alınabilir. Olumlu cevap gelen proje için Türk Ulusal Ajansı’na ya da yurtdışındaki ilgili Ulusal Ajans’a başvuru yapılır. Yılda 3 kez yapılabilen başvuru tarihleri şöyledir:

AGH için son başvuru tarihleri (2016 yılı için):

 Başvuru İçin Son Tarih Projenin Başlama Tarihi
1 Şubat 2016 1 Haziran – 31 Aralık
1 Nisan 2016 01 Ağustos – 28 Şubat
01 Ekim 2016 01 Ocak – 30 Eylül

 

AGH projesini tamamlayan gönüllüler, Youthpass Sertifikası almaya hak kazanırlar. Bu sertifika Erasmus+ Gençlik Programı tarafından fonlanan projelerin katılımcılarının projelerde neler yaptıklarını ve edindikleri deneyimleri belgelemek için hazırlanan bir araçtır. Youthpass Sertifikası gençlerin katıldıkları AGH projesinde elde ettikleri beceri ve yeterlikleri tanımlayarak gelecek kariyerleri açısından önemli bir belge niteliği taşır.

Mavi Kalem Dermeği 19 gönüllünün ev sahibi kuruluşu, 16 gönüllünün ise gönderen kuruluşu olmuştur.

Ev Sahibi Kuruluş  Sayı Gönderen Kuruluş Sayı
Belçika 3 Polonya 6
İspanya 2 Norveç 1
Almanya 3 İtalya 2
Macaristan 1 Belçika 2
Litvanya 2 Slovenya 1
Fransa 3 İspanya 1
Beyaz Rusya 1 İngiltere 1
Polonya 1 Hollanda 1
İtalya 2 Danimarka 1
Danimarka 1 Almanya 3
Makedonya 1

2015 yılı itibariyle akreditasyonumuzu güncellemediğimiz için Ev Sahibi ve Gönderen Kuruluş olarak şimdilik çalışma yürütmüyoruz. Akreditasyonumuz güncellendiğinde buradan duyurusu yapılacaktır.

EVS Koordinatörü-Yasal Temsilci Seda Salihoğlu /

seda@mavikalem.org / mavikalem@mavikalem.org

EVS Gönderen Kuruluş Sorumlusu Gamze Karadağ Koç / gamzekaradag@mavikalem.org / mavikalem@mavikalem.org izimle iletişime geçebilirsiniz.