Cumartesi , Aralık 14 2024
entr
Home / Bülten / Sehra’nın Yolculuğu: Kadın Danışma Merkezi

Sehra’nın Yolculuğu: Kadın Danışma Merkezi

Sehra’nın Yolculuğu: Kadın Danışma Merkezi

2019’dan bu yana Kadın Danışma Merkezi, Türkiyeli ve mülteci kadınların temel haklara ve hizmetlere ulaşabilmelerine destek olmak için çalışmalarına devam ediyor. Kadınlara; eğitim, sağlık, hukuki destek ve temel ihtiyaçlarla ilgili danışmanlık sağlanıyor. Talepleri doğrultusunda, resmi işlemlerinde onlara eşlik edilerek çeviri desteği sunuluyor ve bireysel psikolojik destek veriliyor.

Bu kapsamda, ikamet izni olmadığı için uzun süredir temel hizmetlere erişemeyen Türkmenistan uyruklu Sehra, iki çocuğuyla birlikte destek almak üzere merkezimize başvurdu. Sehra’nın ikamet izni başvurusunu yapabilmesi için gereken adımları birlikte planladık; hukuki destek sağladık, evrak hazırlığı ve dilekçe yazımı gibi işlemlerini birlikte yürüttük. Resmi kurumlara giderken kendisine eşlik ettik. Ayrıca Sehra ile çocuklarına bireysel psikolojik destek verdik. Aylar süren çabaların ardından Sehra, insani ikamet iznine kavuşarak Türkiye’de yasal bir statü elde etti.

Sehra İnsani İkamet İzni ile Hangi Temel Haklara Sahip Olacak?

  • Ülkesine dönmesi halinde karşılaşabileceği risklerden korunarak Türkiye’de yasal olarak kalabiliyor.
  • İkamet izni sayesinde artık resmi olarak çalışma başvurusunda bulunabiliyor ve iş imkanlarını değerlendirebiliyor.
  • Temel sağlık hizmetlerine erişim sağlıyor ve sağlık ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.
  • Sosyal Hizmet Merkezleri, belediyeler ve destek sunan diğer kurum ve kuruluşlara sosyal ve ekonomik destek başvurusu yapabiliyor.
  • Sehra’nın çocukları da okula kaydolabiliyor, böylece çocuklar Türkiye’nin eğitim sisteminden faydalanabiliyor.
  • Ayrıca, yasal bir sorunla karşılaştığında mahkemeye başvurma ve adli yardımdan yararlanma gibi temel hukuki haklara sahip.

 

“İkamet iznim olmadığı için uzun süredir kendimi güvende hissetmiyordum. Çalışma hayatında ücret ve çalışma saatleri konusunda istismar ediliyordum. Ben ve çocuklarım hastalandığımızda hastane hizmetlerinden yararlanamıyorduk. Çocuklarımı okula gönderemiyordum. Onların geleceği için bir şey yapamamanın verdiği çaresizlik beni en çok yaralayan şeydi. Şimdi, uzun bir mücadelenin ardından yasal bir statüye sahip olmak, hem benim hem de çocuklarım için hayatımızı yeniden kurma fırsatı verdi. Artık çocuklarım okula gidebilecek, sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğiz ve kendi ayaklarımızın üzerinde durmak için bir adım atabileceğiz. Bu zorlu süreçte bana ve çocuklarıma destek olan Kadın Danışma Merkezi ekibine teşekkür ederim.”

Sehra

 

** Kadın Danışma Merkezi ve Mentorluk Projesi, Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) tarafından yürütülen “Mülteciler ve Ev Sahibi Toplum için Toplum Temelli Sosyal Hizmetlerin Geliştirilmesi (CLIP 2) tarafından desteklenmektedir.

 

 

About mkalem

Check Also

Hatay’da Kadın ve Çocuklara Psiko-Sosyal Destek Çalışmalarımız

Hatay’da Kadın ve Çocuklara Psiko-Sosyal Destek Çalışmalarımız Reyhanlı-Tayvan Dünya Vatandaşları Merkezi’nde, deprem sonrası olumsuz etkileri ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir