Cumartesi , Temmuz 27 2024
entr
Home / Bülten / TRT Radyo 1’de Bir Aile Babasının Maceraları oyununun erkekler üzerindeki etkisini konuştuk

TRT Radyo 1’de Bir Aile Babasının Maceraları oyununun erkekler üzerindeki etkisini konuştuk

MaviKalem 12 Ekim’de TRT Radyo1’de yayınlanan Günebakan programına konuk oldu. Programda MaviKalem tarafından üretilen Bir Aile Babasının Maceraları mobil oyunu (2021) ve erkekler üzerindeki etkisini ele alan Oyun Etki Analizi Raporu (2023) hakkında konuştuk. Programa MaviKalem Yönetim Kurulu Üyesi, Sosyal Psikolog ve Proje Danışmanı Tiraje Zeynep Yüregir katıldı.

 

“Sanal bir dünyada toplumsal cinsiyet eşitliğini deneyimlemelerini istedik”

Bir sivil toplum kuruluşu tarafından toplumsal cinsiyet eşitliği temasında geliştirilen erkeklere yönelik ilk mobil oyun olan Bir Aile Babasının Maceraları’nın hem geliştirilme süreci hem de etki analizi sürecinde yer alan Yüregir, şunları aktardı: “Pandemi döneminde ekip olarak yarattığımız erkeklere yönelik bir cep telefonu oyunu bu. Biz bu oyunda erkeklerin sanal bir dünyada toplumsal cinsiyet eşitliğini deneyimlemelerini istedik. Bir farkındalık çalışması aslında. Oyunda hangi seçimleri yaparlarsa puanlarının yükseldiğini, nasıl daha fazla toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaştıklarını görüyorlar. Oyunda bir ailede yaşanabilecek neredeyse her durum ele alınıyor. Kadın çalışsın mı evde mi otursun, çocuk çalışsın mı kursa mı gitsin, kız çocuk evlensin mi evde mi otursun…”

“Artık eşlerimizle beraber karar alıyoruz”

Oyunu oynayan erkekler üzerinde yapılan etki analizi çalışmalarında olumlu sonuçlarla karşılaştıklarını belirten Yüregir, “Bu oyun hakikaten farkındalığı etkileyen bir oyun oldu. Toplumsal cinsiyet eşitliğini daha fazla benimsediklerini gördük. Örneğin ilk toplantıda ailede tüm kararları erkekler verir düşüncesini ileri süren katılımcılar -ki büyük çoğunluk böyleydi- sonra dediler ki artık eşimizle beraber bu kararları alıyoruz. Kendi hayatlarından örnekler verdiler. Eşlerinin çalışmasıyla ilgili özellikle Suriyeli erkekler önce kadının yeri evdir, eve bakar gibi konuşurken ikinci odak grup görüşmesinde bizim eşlerimiz de evden çalışıyor, hatta evden çalışabilecekleri işleri biz bulduk dediler. Türk erkeklerde de aynı şeyi görüyoruz. Çocukların eğitimine eşimle birlikte karar veriyoruz diyerek birebir örneklerle anlatmaya başladılar” ifadelerini kullandı.

Türkçe ve İngilizce dillerinde hazırladığımız Oyun Etki Analizi Raporu’nu buradan okuyabilirsiniz.

 

 

 

Bir Aile Babasının Maceraları oyununu indirmek için:

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.mavikalem.ailebabasi

IOS: https://apps.apple.com/tr/app/aile-babas%C4%B1/id1587311434?l=tr

 

About mkalem

Check Also

Kadın Danışma Merkezi ve Mentorluk Projemizde yılın ilk 3 ayı nasıl geçti?

Kadın Danışma Merkezi ve Mentorluk Projemizde yılın ilk 3 ayı nasıl geçti? 2024 yılı başından ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir