Salı , Mart 19 2024
entr
Home / Bülten / E-Bülten / Temmuz 2021 / En çok şiddeti gören kişi kadın oluyor

E-Bülten / Temmuz 2021 / En çok şiddeti gören kişi kadın oluyor

En çok şiddeti gören kişi kadın oluyor

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti de derinleştirir. Şiddet; fiziksel, cinsel, psikolojik, herhangi bir zarar ve üzüntü sonucunu doğuran veya bu sonucu doğurmaya yönelik özel yaşamda veya toplumsal yaşamda gerçekleşebilen her türlü davranış, tehdit, baskı veya engellemedir.  Cinsiyete ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetten etkilenenlerin büyük çoğunluğunu kız çocukları ve kadınlar oluşturuyor olsa da erkek çocukları ve erkekler de şiddetten zarar görebilirler. Şiddet, birçok yönden zarar verir. Şiddetin yüzeysel tanımlamasını yapmak şiddetin birçok çeşidinin görünür olmasını engelleyebilmektedir. Toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti tanımlamak ve konuşmak için alan açmak, önlenmesine yönelik atılacak önemli bir adımdır.

Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet temasının ön plana çıktığı mayıs ayında çalışma gurubumuzdaki kadınlarla ‘şiddeti konuşuyoruz’ bilgilendirme çalışması yaptık.

Gerçekleştirdiğimiz bilgilendirme çalışmasına konuşmacı olarak Mavi Kalem Çocuk Koruma Projesi koordinatörü katıldı. Çalışmada şiddet, şiddetin türleri, şiddete uğradığımızda ya da şahit olduğumuzda başvurabileceğimiz mekanizmalar gibi konulara değindik.

Katılımcı kadınlar şiddet ve şiddet türleri konularında aktif katılım sağlayarak kendi yaşadıkları veya çevrelerinde gördüklerinden örnekler verdiler.

  • Şiddet sadece dövmek değil, çeşitleri var. Bakmak, laf atmak, sadece vurmak değil.
  • En çok şiddeti gören kişi kadın oluyor ve kocası tarafından. En acı olan da bu.
  • Bizim arkadaşımız da şiddet görüyor. Birini hapsetmek de şiddet olur.
  • Şiddet sadece kocasından değil, abi, anne, arkadaş. Çocuklar da şiddet görüyor.
  • Teknoloji çocukları mahvetmiş. Bakıyorsun çocuk 19 yaşında şiddet görüyor ailesinden. Sadece dışarıda değil aile içinde şiddet var. Teknoloji, sosyal medyada da.
  • Komşular tarafından şiddet gördüm. Biz Suriyeliyiz diye hem bana hem de çocuklarıma şiddet uyguladılar.
  • Bir şiddet var erkeğin karısına karşı kullandığı, ömrüm kocamla yaşarken üzerime evlenmek istemesinin tehdidi ile geçti. Ben tehdit edildim güzel giyinmediğim için, tehdit edildim bu tam bir tehdit yani; kendimi zayıflatmadığım için, görüntüm oyunculara benzemediği için, makyajımı oyuncu gibi yapmam gerektiği için. Bizde evlilikte, kadın erkeğin emri altında yaşamak zorunda, annesinin emri altında ailesinin emri altında. Ben insanım bunlar bende acı yarattı. Bu acıyı nasıl unutacağım? Bunlar benim kalbimde yara yaptı.

 

Şiddetin birçok olumsuz sonuç doğurduğunu ve önlenmesi için neler yapılabileceğini konuştuk. Kadınlar özellikle şiddeti konuşmanın, tanımlamanın ve önüne nasıl geçilebileceği ile ilgili bilgi paylaşımlarının kendilerini güçlendirdiğini dile getirdiler.

About mkalem

Check Also

Deprem bölgesinde kadınların açık havada egzersiz yapabileceği, nefes alabileceği parklar kuruyoruz

Hatay’da depremden sonra kadınların ev işlerinden uzaklaşabileceği, sağlıklı vakit geçirebileceği alanlar da yok oldu. Biz ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir