Pazartesi , Eylül 16 2024
entr
Home / Bülten / E-Bülten / Temmuz 2021 / Düşünsenize, bütün kız çocukları okusa dünyayı kurtarırlar

E-Bülten / Temmuz 2021 / Düşünsenize, bütün kız çocukları okusa dünyayı kurtarırlar

Düşünsenize, bütün kız çocukları okusa dünyayı kurtarırlar

Dünyada birçok çocuk eğitim hakkına ekonomik zorluklar, afet ve acil durumlar ve kültürel sebeplerden dolayı erişemiyor. Bu koşullardan en çok Suriyeli çocuklar ve kız çocukları etkileniyor.

Çocuk hakları temasının ön plana çıktığı Nisan ayında da Suriyeli yetişkin kadınlarla çocukların eğitim hakkı üzerine bir bilgilendirme çalışması gerçekleştirdik. Çocukların eğitim hakkını konuşmak için mülteci hakları savunucusu ve RavdaNur Der Genel Kurul Başkanı Ravda Nur Cuma’yı davet ettik. Çalışmada çocukların eğitim hakkı, kız çocuklarının eğitime erişmesinin önemi, pandemide çocukların eğitime erişimde yaşadığı sıkıntılar, eğitime erişimin acil durumlardan nasıl etkilendiği ve bunlara karşı ne tür önlemler alınması gerektiğini konuştuk.

Ravda Nur Cuma kız çocuklarının eğitime erişmesinin önemine kendi yaşamından örneklerle vurgu yaptı. 2011’de ailesiyle birlikte Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldıktan sonra eğitimine devam etmek için Türkçeyi nasıl kısa bir sürede öğrendiğini ve önündeki engellerle nasıl mücadele ettiğini anlattı. “Bir kız çocuğu için en önemli şey ailesinin arkasında durmasıdır” diyerek ailesinin evlenmeme ve eğitimine devam etme kararını desteklemesinin ne kadar fark yarattığını gösterdi. Bütün anne babaların çocuklarını çocuk yaşta evliliğe karşı koruması gerektiğini söyledi.

Ravda Nur Cuma, RavdaNur Derneği’ni kurmaya giden yolda ilk önce lise çağına geldiklerinde eğitimden uzak kalan kız arkadaşları için savaştı. Arkadaşlarının evlerini tek tek dolaşarak okula devamları için ailelerini ikna etmeye çalıştıktan sonra bunu daha fazla çocuk adına yapabilmek için eğitimine devam etti ve derneği kurdu.

Ravda Nur Cuma çocuklara hayallerini sorduğunda bazılarının ‘okumak’ diye cevap verdiğini, doğuştan gelen haklarının kısacık hayatlarında karşılaştıkları zorluklar sebebiyle bir hayale dönüştüğünü belirtti. Özellikle COVID-19 pandemisinin yaşadıkları göç süreçlerinden sonra tekrar kurban oldukları bir süreç olduğunu ifade etti. Çadır kentleri gezdiğinde birçok kişinin gerekli malzemeye ve bakıma ulaşamadığını gördüğünü ama bu koşulların çocukların eğitime devamını engellememesi gerektiğine, var olan fırsatları araştırmanın önemine ve “Hiçbir eş bir kız çocuğunu eğitimden daha fazla koruyamaz” diyerek eğitimin en büyük umut olduğuna vurgu yaptı. Konuşmasını bitirirken ailesini çadır kentten çıkardığı gün babasının söylediği sözleri andı: “Ben bir kızımın okumasına izin verdim, bütün aileyi kurtardı ve kız kardeşlerini okutuyor. Düşünsenize, bütün kız çocukları okusa dünyayı kurtarırlar.”

Konuşmanın sonunda katılımcılar söz alarak hem etraflarından hem de kendi hayatlarından örnekler verdiler. Ravda Nur Cuma’nın ilham verici hikâyesini dinlemekten çok memnun kaldıklarını belirttiler ve çocuk yaşta evliliğin yerine eğitimi desteklediklerini, kendi çocukları için de bu mücadeleyi verdiklerini söylediler.

Çocukların, özellikle de kız çocuklarının eğitime erişmesine destek olmak çalışmalarımız arasında önemli bir yer tutar. Bu çalışmalara Fener/Balat’taki ilk yıllarımızda çocukların okul derslerine ve ödevlerine destek olarak başladık. 2010’dan bu yana eğitime erişimle ilgili birçok proje ve uyarlama çalışmasının içinde yer aldık. 2015’te Türkiyeli kız çocukları ile oluşturduğumuz Kız Çocuklarını Güçlendirme Atölye Serisini Suriyeli kız çocuklarına uyarladık. 2017’den beri Çocuk Koruma alanında proje yürütmekteyiz. COVID-19 pandemisinde çevrimiçi eğitime destek olmak için danışmanlık hizmetleri ve dağıtımlar gerçekleştirdik. Eğitim alanında karşılaşılan zorlukları takip etmeye ve çalışmalarımızı bu öncelikle şekillendirmeye devam ediyoruz.

About mkalem

Check Also

Su Hayattır: Hatay’da Temiz Suya Erişim

Su Hayattır: Hatay’da Temiz Suya Erişim 6 Şubat depreminden sonra Hatay’da temiz suya erişim, bölgedeki ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir