Cuma , Mart 29 2024
entr
Home / Bülten / E-Bülten / Temmuz 2021 / COVID-19, KADIN ve SAĞLIK

E-Bülten / Temmuz 2021 / COVID-19, KADIN ve SAĞLIK

COVID-19, KADIN ve SAĞLIK

Deprem ve göç gibi farklı türden afet olaylarında olduğu gibi, COVID-19 pandemisinde de kadınların temel sağlık hakları ve ihtiyaçlarına erişimde zorluklar yaşadığı gözlemlendi. Birçok hastane pandemi hastanesi ilan edildiği ve birçok kadın hastalığa yakalanma korkusundan toplu taşıma araçlarını kullanarak uzaktaki hastanelere gidemediği için üreme sağlığı ve cinsel sağlık hizmetlerinden faydalanamadı. Pandemi sürecinde daha çok önem kazanan ev temizliği, hasta bakımı, yemek gibi görevler kadınların iş yükünü her zamankinden daha ağır bir hale getirdi. Kadınlar kültürel sebeplerden veya pandemi sürecinde erkeklere oranla daha fazla işten çıkarılmaları sebebiyle evde daha çok vakit geçirdiler ve bu durumun yol açtığı bedensel ve ruhsal sağlık sorunlardan daha fazla etkilendiler.

Biz de bu gözlem ve verilerden hareketle, COVID-19 pandemisinde sağlığın korunmasıyla ilgili kadınlara yönelik ‘COVID-19, Kadın ve Sağlık’ broşür serisini hazırladık. Broşürler Esenyurt öncelikli olarak İstanbul’da ikamet eden kadınlara dağıtılmak üzere basıldı. Broşürlerin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi projesini Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) destekledi.

About mkalem

Check Also

Deprem bölgesinde kadınların açık havada egzersiz yapabileceği, nefes alabileceği parklar kuruyoruz

Hatay’da depremden sonra kadınların ev işlerinden uzaklaşabileceği, sağlıklı vakit geçirebileceği alanlar da yok oldu. Biz ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir