Pazartesi , Eylül 16 2024
entr
Home / ETKİNLİKLER / Yerelden Genele: Suriyeli Kız Çocuklarının Okullaşmasını Desteklemek

Yerelden Genele: Suriyeli Kız Çocuklarının Okullaşmasını Desteklemek

 

14 Haziran 2017 Çarşamba günü Suriyeli Kız Çocuklarının Eğitime Kazandırılması ve Savunuculuk Projesi kapsamında Yerelden Genele: Suriyeli Kız Çocuklarının Okullaşmasını Desteklemek konulu bir yuvarlak masa toplantısı düzenledik.

Suriyeli çocukların hızlı ve nitelikli bir şekilde okullaşması, Suriyeli mültecilerin ihtiyaçlarına yönelik eğitim, koruma, uyum, yardım ve destekler alanında çalışan başta Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü olmak üzere, bu konu üzerinde çalışan tüm kurum ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarında öncelik verdikleri bir konu.

Çocukların yaşları ve örgün eğitimden uzakta kaldıkları süre ilerledikçe karşılaştıkları riskler artarken çocuk yaşta üzerlerine ailenin geçim ve bakım sorumlulukları da yükleniyor. Bu çerçevede, kız çocukları ve özellikle de ergenlik çağındaki kız çocukları, gerek ekonomik gerekse kültürel nedenlerden dolayı karşı karşıya oldukları çocuk yaşta evlilik, çocuk yaşta gebelik, çocuk yaşta annelik gibi riskler nedeniyle özel takip gerektiren bir grup olarak karşımıza çıkıyor. Kız çocuklarının bu risklerden korunması; sağlıklı gelişimleri; eğitimli, donanımlı, yetkin ve kendi hayatları konusunda söz sahibi bireyler olarak yetişmeleri konusunda örgün eğitimde kalma süreleri ve orta öğretime devam etmeleri çok ciddi önem taşıyor. Ancak, ailelerin içinde bulundukları zorlayıcı maddi koşullardan ötürü, kız çocuklarının özellikle orta öğretime devam etme oranlarında ciddi bir düşüş görülüyor.

Özellikle ergenlik dönemindeki kız çocukları için eğitimde sürdürülebilirlik, yukarıda belirtilen risk faktörlerini bir nebze olsun azaltmak için önde gelen çözüm yoludur. Bu kapsamda, ilkokuldan mezun olduktan sonra kız çocuklarının orta öğretime devam etmeleri, önlerindeki tek seçenek gibi görünen çocuk yaşta ve zorla evlendirmenin, kültür ve geleneklerin dayattığı yaşamın önüne geçebilecektir. Kız çocukları, eğitimlerine devam ederek kendi hayatlarıyla ilgili kararları yetişkinliğe erteleyerek ileride çok daha sağlıklı bir aile kurma süreci yaşayacak; hem kendilerinin hem de ailelerinin yaşam kaliteleri artacak, eğitimli ve kendine güvenen birer yetişkin olarak yetiştirdikleri nesillere ve toplumsal gelişime katkı sağlayacaklardır.

Bu toplantıda; Suriyeli mültecilerin desteklenmesi, eğitim ve koruma alanında çalışan; teknik donanıma sahip, fikir üreten ve bu alanda çalışarak etkin rol oynayan resmi kurumlar; yerel, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşları; üniversitelerin ilgili araştırma birimlerinden temsilcileri bir araya getirerek;

  • 10-14 yaş arası Suriyeli kız çocuklarının yaygın ve örgün eğitme katılımlarında mevcut durumun tespitini,
  • Alanda yaşanan sorunları ve okullaşmanın önündeki engelleri,
  • Okullaşmayı artırmak için çözüm önerilerini,
  • İşbirliği olasılıklarını ve taahhütlerini, konuştuk.

Bulunduğumuz bölgeden başlayarak tüm Türkiye’de Suriyeli çocukların kaliteli, sürdürülebilir, kesintisiz eğitim almaları ve yetkin birer yetişkin olmaları için yerelden genele doğru bir çaba gösteriyoruz. Yıllar boyunca biriktirdiğimiz deneyimi Suriyeli çocukların okullaşması adına paylaşmayı ve çoğaltmayı hedefliyoruz.

Toplantı sonuç raporuna aşağıdaki linkten ve yayınlar bölümünden ulaşabilirsiniz.

Rapor > yerelden-genele-suriyeli-kiz-cocuklarinin-okullasmasi-raporu

 

About mkalem

Check Also

Su Hayattır: Hatay’da Temiz Suya Erişim

Su Hayattır: Hatay’da Temiz Suya Erişim 6 Şubat depreminden sonra Hatay’da temiz suya erişim, bölgedeki ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir