Cumartesi , Nisan 27 2024
entr
Home / Bülten / Kadın Danışma Merkezi’nden 4 yılda 13 binden fazla kadın yararlandı

Kadın Danışma Merkezi’nden 4 yılda 13 binden fazla kadın yararlandı

MaviKalem’in İstanbul’un Esenyurt ilçesinde bulunan ve 2019 yılında hizmete başlayan Kadın Danışma Merkezi bu yıl da çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Bu merkez Türkiyeli, göçmen ve mülteci tüm kadınların temel hak ve hizmetlere erişimini desteklemek amacıyla çalışıyor. Türkçe, Arapça ve Farsça dillerinde hizmet veren merkezden son 4 yılda 19 bin 611 kişi yararlandı. Bunlardan 13 bin 406’sını kadınlar, 6 bin 167’sini erkekler ve 21’ini LGBTI bireyler oluşturdu.

Kadın Danışma Merkezi’nde sunulan hizmetlerin başında eğitim, sağlık, temel ihtiyaçlar ve yasal konularda verilen genel danışmanlık hizmeti, ihtiyaç duyulan kurumlara yönlendirme desteği, refakat ve tercümanlık desteği, bireysel psikolojik danışmanlık desteği yer alıyor. Tüm bunların yanında kadınların psikolojik açıdan daha iyi hissetmelerini sağlamak amacıyla bir psikolog eşliğinde grup psikososyal destek etkinlikleri uygulanıyor.

Aynı zamanda kadınların hoşça vakit geçirebilecekleri, sosyalleşebilecekleri çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor. Bunlar el sanatları ve resim atölyeleri, tarihi mekan gezileri, yemekli sohbetler, bitki ekme ve yetiştirme atölyeleri gibi etkinliklerden oluşuyor. Mülteci kadınların Türkçe öğrenimini desteklemek amacıyla ise halk eğitim merkeziyle işbirliğinde başlangıç seviyesinde (a1-A2) Türkçe kursları veriliyor.

Geçtiğimiz yıl boyunca merkezden yararlanan kadınlardan duyduğumuz bazı güzel cümleler de şöyle oldu:

 

“Eve gidince sıkılıyorum. Her şey aynı yani evde yaptığımız işler aynı. Burada rutinimiz değişti. Dolu dolu vakit geçirip eğlendik”,

“Çok rahatladım. Bütün sinirim stresim gitti”,

“Hem bedenimi hem de ruhumu hafiflemiş hissediyorum”,

“Çok güzel bir etkinlik oldu. Hayatımızdaki rutinden çıktık biraz da olsa. Yemek yapmak dışında bir şey ürettim hayatımda ilk defa”,

“Çok faydalı, eğlenceli ve heyecanlı bir etkinlik oldu. Sanki birbirimizle bir elin beş parmağını oluşturuyorduk”,

“Evden kaçmak için buraya geldim açıkçası. Çok mutluyum”.

2024 yılının ilk ayından itibaren ise Kadın Danışma Merkezi’nden çocuklar da faydalanmaya başladı. Çocuklar daha önce de buradan faydalanabiliyordu ancak bu sadece çocuk oyun alanıyla sınırlıydı. Yıllar içinde merkeze ulaşan kadınların yaklaşık yüzde 30’luk bir bölümünün kendileri için değil, çocuklarının sorunları için ulaştığını tespit ettik. Bunun üzerine burada Ocak ayından itibaren çocuklar için de bireysel psikolojik danışmanlık desteği vermeye ve psikososyal destek etkinlikleri düzenlemeye başladık.

2024’ün ilk ayında Kadın Danışma Merkezi’nde sunulan bu hizmetlerden 293 kişi yararlandı. 140 kişiye temel ihtiyaçlar, eğitim, sağlık gibi konularda ihtiyaçlarına göre ilgili kurum ve kuruluşlara yönlendirme hizmeti verildi. 26 kadın ve 3 çocuğun farklı şiddet türlerine maruz kaldığı tespit edildi ve gerekli kurumlara yönlendirmeler yapıldı. 11 kadın ve 9 çocuğa bireysel psikolojik danışmanlık desteği verildi. 46 kadın grup psikososyal destek etkinliklerinden faydalandı. 69 kadın ise bilgi paylaşma ve sosyalleşme temalı etkinliklere katıldı.

Kadın Danışma Merkezi’nde kadınların güçlenmesi için erkeklere yönelik farkındalık çalışmaları da yapılıyor. Ayrıca burada yerel sivil toplum kuruluşlarına işbaşı desteği veriliyor. Tüm bu çalışmalar için Eylül ayında yayınlanan Kadın Danışma Merkezi Bültenine de göz atabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

About mkalem

Check Also

Kadının güçlenmesi için erkeklere yönelik farkındalık çalışmalarımız devam ediyor

Hayata geçirdiğimiz tüm çalışmaların temelinde toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımı yer alıyor. 23 yıllık bir kadın ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir