Cumartesi , Temmuz 27 2024
entr
Home / Neler Yapıyoruz / Sivil toplum kuruluşlarının güçlendirilmesini destekliyoruz 

Sivil toplum kuruluşlarının güçlendirilmesini destekliyoruz 

Sivil toplum kuruluşlarının güçlendirilmesini destekliyoruz 

Yerel sivil toplum kuruluşlarının güçlendirilmesi amacıyla kuruluşlar arasında bilgi ve deneyim paylaşımına olanak sağlayan buluşmalar gerçekleştiriyoruz. Mentorluk çalışmaları olarak adlandırılan bu buluşmalar, akranlar arası öğrenmeye ve çalışmalara ilişkin ihtiyaçları saha deneyimleri üzerinden birlikte düşünmeye alan yaratıyor. Mentorluk çalışmalarının ilk adımı olarak Mavi Kalem ekipleri, yerel sivil toplum kuruluşlarından gelen ziyaretçileri kendi proje ofislerinde ağırlıyor. Böylelikle ziyaretçiler Mavi Kalem’in çalışmalarını yerinde gözlemleme ve deneyimleme fırsatı buluyor.

İşbaşı desteği verdiğimiz yerel sivil toplum kuruluşları arasında Ermetal Teknolojik Eğitimler Vakfı (ERTEV), Eksi 25 Derneği, Malat Ya Şam Derneği ve Mültecilerle Dayanışma Derneği (Mülteci-Der) yer alıyor. Yılın ilk desteğini 15-16 Mart tarihlerinde ERTEV’e sağladık. Ardından 13-14 Nisan tarihlerinde Eksi 25 ve Malat Ya Şam’ı, 29-30 Mayıs tarihlerinde ise Mülteci-Der’i ağırladık.

Buluşmalarımızı İstanbul’un Fatih ve Esenyurt ilçelerinde bulunan proje ofislerimizde gerçekleştirdik. Fatih’te Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddeti Önleme-Müdahale ve Çocuk Koruma Projesi’ni, Esenyurt’ta ise Kadın Danışma Merkezi ve Yerel Sivil Toplum Kuruluşlarının Güçlendirilmesi Projesi’ni yürütüyoruz. Dernek temsilcileri her iki alanda da bulunarak çalışmalarımızı nasıl yürüttüğümüzü gözlemleme fırsatı buldu.

Buluşmalar sırasında dernek temsilcilerine aktardığımız bilgi ve deneyim konularının başında insani yardımda temel ilkeler, temel insani yardım standartları, afet ve acil durumlarda psikososyal destek, gönüllü çalışmaları, kadına yönelik şiddete ilişkin farkındalık çalışmaları, ve vaka dosyalama yer aldı. Bilgi paylaşımının yanında uygulamalar da yaparak bu bilgileri pekiştirdik. Ziyaretçiler kadınlar ve çocuklar ile yapılan psikososyal destek etkinliklerimize gözlemci olarak katıldı.

Ziyaretçilerimizden etkinliklere ilişkin aldığımız bazı geri dönüşler ise şöyle oldu: “Beklediğimin fazlasını aldım atölyelerde. Kitapta yazmayan tecrübelerin burada anlatılıyor olması benim ve bizim için çok önemli”, “Bu tür atölyeler motivasyon artırıcı, çalışmalarımızda daha verimli olmamıza da sebep oluyor”, “Atölyelerin içeriğine dair ekipmanların tasarımı ve uygulamadaki kolaylığı çalışmanın daha keyifli olmasını sağladı”, “Anlatılanların uygulamayla da desteklenmesi bizim için çok iyi oldu”.

Kuruluşları bu buluşmaların yanında yine deneyim paylaşımına dayanan online toplantılar ile de destekliyoruz. Haziran ayından itibaren mentorluk çalışmalarının ikinci adımına geçeceğiz. Bu sefer Mavi Kalem ekipleri dernekleri ziyaret ederek işbaşı desteği verecek. Yerel sivil toplum kuruluşlarını güçlendirmeye yönelik çalışmalar yıl boyunca hem ziyaretler hem de derneklerin vaka çalışmaları ve etkinlikleriyle ilgili bilgi ve deneyim paylaşımını içeren süpervizyon toplantıları ile devam edecek.

About mkalem

Check Also

Afetzede kadınlar yeniden işine kavuşuyor:  44 kadın ihtiyaç duyduğu araç-gereçlere ulaştı

Bir yıldır Hatay’da sürdürdüğümüz çalışmalar arasında afetzede kadınların ekonomik açıdan güçlenmesi, gelire erişebilmesi için uyguladığımız ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir