Cuma , Mayıs 3 2024
entr
Home / Neler Yapıyoruz / Deprem sonrası psikolojik destek çalışmalarımız

Deprem sonrası psikolojik destek çalışmalarımız

Deprem sonrası psikolojik destek çalışmalarımız

Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini etkileyen 6 Şubat depremlerinin ardından hem deprem bölgesinde hem de Marmara bölgesindeki destek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hatay ve Adana’da yürüttüğümüz çalışmaların yanında İstanbul ve Kocaeli’nde de kadın ve çocukların iyilik halini destekliyoruz.

Deprem sonrası kadınlar kendileri ve çocuklarıyla ilgili stres, yetersizlik hissi ve kaybetme korkusu gibi duygularla baş etmeye başladılar. Onları bu alanda desteklemek için stres ile başa çıkma yöntemleri, afetin çocuklara doğru ve sağlıklı bir şekilde anlatımı, çocukların tepkilerine karşı sergilenebilecek doğru tutumlar hakkında bilgilendirme toplantıları yaptık.

Kadınlar stres ile başa çıkma yöntemleriyle ilgili bilgilendirme toplantılarından faydalandıklarını “eve gidip hemen deneyeceğim”, “stresli anlarımda kendimi deniz kenarındaymışım gibi düşüneceğim”, “nefes egzersizi mutlaka yapacağım” gibi ifadelerle belirttiler.

Çocukların ise deprem sonrası duygusal tepkilerinde azalma, dalgınlık, doğal afeti kabullenmeme, iştahsızlık, korkulu rüyalar görme, ani seslerden irkilme gibi tepkiler verdiklerini öğrendik. Bunlar olağandışı durumlara verilen olağan tepkilerdir ve psikolojik destek ile çözülebilmektedir. Bu tepkilerin bir parçası olarak gerileme (regresyon) davranışları da görülebilir, alt ıslatma (enürezis) da bunlardan biri olarak sık görülen bir durum. Alt ıslatma durumunda çocuk ailenin duygusal desteğiyle birlikte bir ruh sağlığı uzmanı tarafından değerlendirilerek gerekirse psikolojik destek almalıdır.

6 Şubat’tan itibaren 55 çocuğa bireysel psikolojik danışmanlık desteği verdik.

Deprem sonrası çocukları bireysel psikolojik danışmanlık çalışmaları dışında grup psikososyal etkinlikleriyle de desteklemeye devam ediyoruz.

About mkalem

Check Also

Hatay’da afetzede kadınların işini kurmasını ve geliştirmesini destekliyoruz

Hatay’da depremden sonra işlerini kaybeden afetzede kadınların ekonomik olarak güçlenmesini destekliyoruz. Depremden sonra kaybettikleri işlerini ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir