Salı , Nisan 23 2024
entr
Home / Bülten / E-Bülten / Ağustos 2022 / Kadın Danışma Merkezi Haziran Ayında İlk Kez Erkeklerle Toplantılara Ev Sahipliği Yaptı

E-Bülten / Ağustos 2022 / Kadın Danışma Merkezi Haziran Ayında İlk Kez Erkeklerle Toplantılara Ev Sahipliği Yaptı

 

Kadının güçlendirilmesi hedefiyle erkeklerle yürüttüğümüz çalışmalar devam ediyor. Kadının Güçlendirilmesi için Erkek Katılımı Atölye Serisi uygulamalarını takiben bu kez cinsiyete dayalı şiddet konusunda bir araya geliyoruz. Bu konuda erkeklerin farkındalığını geliştirmeyi amaçlayan toplantılar her hafta Kadın Danışma Merkezi’nde gerçekleşiyor. Katılımcılar yetişkin, evli ve çocuklu Suriyeli erkekler. Dr. Ali Çağlar Deniz’in yürüttüğü toplantılar katılımcılara kendilerini rahatlıkla ifade edebilecekleri, önyargısız bir etkileşim alanı sağlıyor. Bu alanda kadınların yaşadığı şiddet olaylarına yönelik anlayışlarının ve farkındalıklarının artmasını hedefliyoruz.

Toplantılarda katılımcılar önce kendi şiddet tanımlarını ve deneyimlerini paylaşıyorlar. Yürütücünün de sorularıyla erken evlilik, fiziksel şiddet, duygusal şiddet, ekonomik şiddet gibi şiddet türlerini konuşuyor ve bunların neden şiddet olduğunu tartışıyorlar. Daha sonra toplantının yürütücüsü, kadınların kadın oldukları için bazı ayrımcılık ve şiddet türlerine uğrayıp uğramadıklarını soruyor. Bu soruyla katılımcılar kadınların yaşadıkları şiddet olayları üzerine düşünmeye ve fikir alışverişi yapmaya fırsat buluyorlar. Kadınların kadın oldukları için yaşadıkları ayrımcılık ve şiddet olaylarını, kendi deneyimlerinden yola çıkarak tartışıyorlar. Bu kısımda şiddete karşılık saygı ve iletişimin önemi, kanunların koruyuculuğu, boşanma ve uzaklaştırma örnekleri, farklı çözüm önerileri konuşuluyor.

Created with RNI Films app. Preset ‘None’

Bazı katılımcıların şiddete karşı duruşlarının toplantının sonunda değiştiği, birçok katılımcının da kendi düşüncesini sorguladığı gözlemleniyor. Toplantının sonunda Türkiye’deki mevzuatta ve uluslararası yasalarda kadınların şiddet durumunda sahip oldukları haklar ve başvuru mekanizmaları ile ilgili bilgi paylaşımı yapılıyor. Katılımcılar bu kısımda da ekrana yansıtılan bilgileri okuyarak toplantıya aktif bir biçimde katılıyorlar.

Mayıs sonunda başladığımız toplantıların ilk dönemi haziran sonunda tamamlandı. Toplantılar yoğun bir katılım ve ilgiyle karşılandı. Katılımcılardan “konuşmanın ve birinin hayatını sormasının çok iyi geldiği, Suriyeli erkekler olarak onlara görüşlerinin sorulmasının oksijen gibi geldiği, bu ülkede şiddet ile çalışılmasının çok güzel olduğu, Türkiye’de ilk defa ırkçılığın konuşulduğu bir toplantıya katılmanın iyi geldiği” gibi geri bildirimler aldık.

Çalışmanın ikinci dönemi temmuz ayında başladı. Her hafta yeni katılımcılarla şiddeti konuşmak ve kadınların yaşadığı şiddet olaylarını daha iyi anlamak için buluşmaya devam ediyoruz.

About mkalem

Check Also

Hatay’da afetzede kadınların işini kurmasını ve geliştirmesini destekliyoruz

Hatay’da depremden sonra işlerini kaybeden afetzede kadınların ekonomik olarak güçlenmesini destekliyoruz. Depremden sonra kaybettikleri işlerini ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir