Cuma , Temmuz 25 2025
entr
Home / Neler Yapıyoruz / MaviKalem’den Hizmetlere Erişim İhtiyaç Analizi Raporu

MaviKalem’den Hizmetlere Erişim İhtiyaç Analizi Raporu

MaviKalem 2017 yılında İstanbul’da Suriyeli mültecilerle çalışmaya başladığından bu yana güncel ihtiyaçları öğrenmek ve çalışmalarımızı bu ihtiyaçların analizine dayandırarak yapılandırmak üzere  çeşitli saha araştırmaları yapmaktadır.

Bu yaklaşımla 2025 yılı Ocak-Mart ayları arasında mülteci/sığınmacı kadınların hizmetlere erişim konusundaki güncel ihtiyaçlarını tespit etmek üzere bir saha araştırması yürüttük. Bu araştırmayı İstanbul Esenyurt ilçesinde yaşayan çoğunluğu mülteci olan 30 kadınla yüzyüze, derinlemesine görüşme tekniği ile yaptık.

Bu araştırma, Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu’nun (GIZ) “Mülteciler ve Ev Sahibi Toplum için Toplum Temelli Sosyal Hizmetlerin Geliştirilmesi (CLIP 2) Projesi  altında yürüttüğümüz “Kadın Danışma Merkezi ve Mentorluk Projesi” kapsamında yapıldı.

Kadın Dayanışma Merkezi ve Yerel STK’lara Mentorluk Projesi, 2019 yılında bu yana İstanbul’un Esenyurt ilçesinde mülteci ve yerel toplumdan kadınların temel hak ve hizmetlere ve yaygın eğitim fırstalarına erişimlerini desteklemeyi, toplumları arasındaki sosyal uyumu güçlendirmeyi ve yerel sivil toplum kuruluşlarının uygulama kapasitelerini desteklemek üzere faaliyet yürütmektedir. Projemizin temelini toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama ve sahaya/yerele dayanan çalışma yaklaşımımız oluşturdu.

Kadın Danışma Merkezi ile Esenyurt’ta konuşup paylaşabileceğimiz, öğrenirken eğleneceğimiz, hep beraber güçleneceğimiz bir alan oluşturduk. Projemiz etrafında Türkiyeli ve Suriyeli kadınlardan oluşan gönüllü ağı, kadınlara arası dayanışmanın ve birlikte güçlenmenin merkezinde yer aldı.

“Esenyurt ilçesinde yaşayan mülteci kadınların hizmetlere erişim ihtiyaç analizi” için gönüllü ağımızdan kadınların da içinde olduğu 30 kadınla yaptığımız derinlemesine görüşmelerde temel ihtiyaçlara, sağlık, eğitim ve adalet hizmetlerine erişim düzeylerini, ekonomik durumlarını ve Suriye’ye geri dönme konusundaki düşüncelerini sorduk ve dinledik.

Görüşmelerin analizi sonucunda öne çıkan başlıklardan bazıları şunlardır:

  • Evlere giren gelir yeterli değildir.
  • Temel ihtiyaçlar karşılanamamaktadır. Kira ve faturalar gelirin büyük bir kısmını kapsamakta gıda ve giyimden kısıntıya gidilmektedir.
  • Sağlık sistemine erişememenin önündeki en önemli engeller randevu alamama, kayıt ve ekonomik yetersizliktir.
  • Kadınların üçte ikisinin ruh sağlığı iyi değildir. Kadınlar ve ailelerinin psikolojik destek ihtiyacı yoğun biçimde devam etmektedir.
  • Görüşülen kadınların çocuklarının üçte ikisi okula devam etmektedir. Erkek çocukların okulu bırakma nedenleri arasında aile gelirine katkıda bulunmak öne çıkmaktadır.

Raporumuzdaki bulgu ve analizlere ilişkin detaylı bilgiye şuradan erişebilirsiniz;

Esenyurt ilçesinde yaşayan mülteci kadınların hizmetlere erişim ihtiyaç analizi

Check Also

MaviKalem’den 8 Mart Haftasında “Hayatı Eşitle” Kampanyası

MaviKalem, Hatay’da yürüttüğü “Kadınlar Gelire Erişsin” programı kapsamında, 3-9 Mart tarihleri arasında “Hayatı Eşitle” kampanyası ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir