Cumartesi , Nisan 27 2024
entr
Home / Genel / Hatay’da kadınların gelire erişmesini destekliyoruz

Hatay’da kadınların gelire erişmesini destekliyoruz

6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen Kahramanmaraş depreminin ardından MaviKalem 25 Şubat’tan itibaren Hatay’da afet müdahalesi çalışmalarına başladı.

Çalışmalarımızı afetzede kadınlarla etkin iletişim içinde yürütttük ve yürütüyoruz.  Sorunlara ve ihtiyaçlara kadın bakış açısıyla yaklaşmaya özen gösteriyoruz. Bu yaklaşım her zaman arka planda ya da eksik kalan ihtiyaçların da görünmesini sağlıyor.

Depremin yol açtığı ilk etkiye yanıt temel ihtiyaçların desteklenmesiydi. Barınaktan, gıdaya, temiz sudan giysiye kadar temel ihtiyaçların desteklenmesinin bir parçası olduk.

Hayatın rutinlerine yeniden kavuşması, günlük yaşamın yeniden kurulması, eğitim, spor, alışveriş ve gelir getirici işlerin yeniden düzenlenmesi iyileşmenin çok önemli bir kısmıdır.

MaviKalem bu dönemde diğer çalışmalarının yanısıra kadınların gelir getirici faaliyetlerini desteklemeyi hedefliyor.

Afetlerde hem iş yükleri artan hem de temel ihtiyaçların ve ailenin altyapısını sağlama görevini büyük oranda üstlenen kadınlar daha fazla sorumluluk almaya yöneliyor.  6 Şubat depremi sonrasında da kadınlar için benzer bir süreç yaşandı.

Deprem öncesi gelir getirici bir işi olmayan ya da bunu eşine/ailesine yardımcı olmak için yapan kadınlar şimdi kendi becerilerine göre girişimlerde bulunuyor, gelir getirici işler yaratmaya çalışıyor. Kadınların derme çatma koşullarda işlerini kurmaya çalıştıklarını görüyoruz.

‘’Kadınlar Gelire Erişsin’’ projesi  depremden önce gelir getirici bir işi olan, ailesine destek olmak için aile işinde çalışan ya da yeni bir iş kurmak isteyen kadınlara destek olmayı amaçlıyor. Afetin yol açtığı yeni durumda gelir getirici bir iş kurmak isteyen ya da ilerlemek için zorlukları olan kadınları destekliyor.

Projenin ilk etabında Hatay’da 50 kadın, gelir getirici işlerini kurması ve ya geliştirmesi için araç/gereç ve malzeme ile desteklenecektir.

Projemiz şimdilik Hatay iliyle sınırlıdır, çünkü sınırlarımızı ve yapabilirliklerimizi bilmek, Hatay ilininde 6 Şubattan beri çalışıyor olmak, ihtiyaçları ve sahayı bilmek, sahadan biri olmak bizi güçlendiriyor. Başka kaynaklara ulaştığımızda bu çalışmayı afetten etkilenen başka illere de yayma şansımız olacak.

Kadınlar bu projeden yararlanmak için bir mektupla başvurmalıdır.

Başvurular 7-31 Ağustos tarihleri arasında başvuranın kendini tanıttığı hatayofis@mavikalem.org adresine yollanacak bir  mektup ile yapılır. Mektupta kadınların iletişim bilgileriyle birlikte kim olduklarından bahsetmelerini ve nasıl bir iş yapmayı planladıklarını anlatmalarını bekliyoruz.

Başvurular projenin değerlendirme kriterleri ile gözden geçirilecek ve başvuran kadınlarla  iletişime geçilerek yüz yüze görüşülecektir.  Seçim iki aşamada olacak ve ön seçimde belirlenen kadınlar son bir değerlendirmeye tabii tutulacaktır.

Projeye katılan kadınlara etkin iletişim, kooperatifleşme, ürün pazarlama ve atık yönetimi gibi konularda bilgilendirici toplantılar planlanmıştır.

Projeden destek alanlar 2 ay boyunca izlenecek, gerektiğinde danışmanlık desteği verilecektir.

 

About mkalem

Check Also

Hatay’da afetzede kadınların işini kurmasını ve geliştirmesini destekliyoruz

Hatay’da depremden sonra işlerini kaybeden afetzede kadınların ekonomik olarak güçlenmesini destekliyoruz. Depremden sonra kaybettikleri işlerini ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir